Dnevne zakonodajne novosti / 14. marec 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 33/2023 z dne 20.3.2023
TEMA DNEVA
V postopkih javnega naročanja odslej poenostavljeno preverjanje nekaznovanosti
Tema dneva

Za naročnike v postopkih javnega naročanja se uveljavlja poenostavljeno preverjanje nekaznovanosti. Ministrstvi za javno upravo in pravosodje sta namreč vzpostavili informacijsko rešitev, ki omogoča elektronsko pridobivanje podatkov iz centralne kazenske evidence v informacijski sistem elektronskega javnega naročanja. Dodatno pa bo z uveljavitvijo nedavno sprejete novele odpravljena tudi obveznost predložitve pooblastil, saj bo pridobitev podatkov o nekaznovanosti možna že na podlagi zakona, s čimer se razbremenjuje tudi ponudnike.(več)

Vlada sprejela predlog novele zakona o zaposlovanju tujcev
Vlada je včeraj na dopisni seji sprejela predlog novele zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev. Skupaj s predlogom novele zakona o tujcih, na vladi potrjeni minuli teden, poenostavlja postopke za pridobitev dovoljenj za prebivanje in potrdil o prijavi ter za zaposlovanje tujcev.(več)

Dveletni prehodni rok pri vpisu za dijake s poklicno maturo bo veljal za vse javne univerze
Dijaki z opravljeno poklicno maturo in petim predmetom se bodo lahko na vse dodiplomske in enovite magistrske študijske programe študijskega leta 2023/2024 vpisovali pod enakimi pogoji, so sporočili z ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije. V skladu s tem ljubljanska univerza spreminja pogoje in podaljšuje rok za vpis za teden dni.(več)

Na ministrstvu uskladili predlog zakona o digitalizaciji zdravstva
Na ministrstvu za zdravje so pripravili in uskladili predlog zakona o digitalizaciji zdravstva. "Želimo omogočiti enotnost in povezljivost podatkov v nacionalnem eKartonu, želimo večjo zasebnost in večjo moč pacientov pri samoodločanju o svojih zdravstvenih podatkih," je dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.(več)

NIJZ podpira predlog zakona za strožje omejevanje tobačnih izdelkov
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v celoti podpira predlog sprememb zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki so ga pripravili na ministrstvu za zdravje. Ob tem predlagajo skrajšanje prehodnega obdobja pri ukinitvi kadilnic ter dodatne ključne ukrepe nadzora nad uporabo tobaka, so zapisali na spletni strani.(več)

Furs pri odpiranju podjetij v BiH svari pred morebitnimi davčnimi utajami
Finančna uprava RS (Furs) posameznike opozarja, naj ne nasedajo oglaševanim shemam davčnih svetovalcev, da gre pri odpiranju podjetij v BiH za davčno optimizacijo. Tisti, ki se za to odločijo, se morajo prepričati, da ne sodelujejo v davčni utaji. Posledice so lahko globe, v nekaterih primerih gre lahko tudi za kaznivo dejanje, opozarja Furs.(več)

Ministrstvo za finance po preučilo predlog strokovnjakov glede sodnega varstva v bančnih izbrisih
Ministrstvo za finance pozdravlja prizadevanja Banke Slovenije za rešitev vprašanja učinkovitega sodnega varstva v postopkih izbrisa imetnikov bančnih delnic in podrejenih obveznic. "Predloge skupine strokovnjakov bomo pri pripravi novega zakona podrobno preučili in po potrebi opravili še dodatno razpravo," so zapisali.(več)

Nad uresničevanjem resolucije o nacionalnem programu za enake možnosti žensk in moških bo bdela medresorska delovna skupina
Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ustanavljajo medresorsko delovno skupino, ki bo bdela nad uresničevanjem resolucije o nacionalnem programu za enake možnosti žensk in moških. Končni predlog resolucije bo sicer v kratkem posredovan v sprejem na vlado, so sporočili z omenjenega ministrstva.(več)

Bešič Loredan: Revizija poslov UKC Ljubljana z dobavitelji ugotavlja pogosto nespoštovanje predpisov
Revizija poslov Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana z dobavitelji zadnjih štirih let, ki jo je izvedlo podjetje Ernst & Young, je po besedah ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana pokazala več kritičnih točk. Med drugim ugotavlja pogosto nespoštovanje predpisov, predvsem s področja zakona o javnem naročanju, je opozoril.(več)

Revizorji zaznali vrzeli pri ukrepih za odkrivanje nasprotij interesov pri porabi EU sredstev
Evropsko računsko sodišče je preverilo, ali se v EU ustrezno obravnava nasprotja interesov v skupni kmetijski politiki in kohezijski politiki. Okvir za preprečevanje in obvladovanje te problematike je sicer vzpostavljen, je ugotovilo. Vendar obstajajo vrzeli pri spodbujanju transparentnosti in odkrivanju tveganih situacij.(več)