Dnevne zakonodajne novosti / 28. oktober 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Tokratni ukrepi brez milejših pogojev za plačevanje davkov
Tema dneva

Trenutno veljavni protikoronski ukrepi ne omogočajo lažjega dostopa do obročnega plačevanja ali odloga plačila davkov, kot je veljalo ob prvi razglasitvi epidemije covida-19 spomladi. Kljub temu lahko zavezanci še vedno zaprosijo za odlog ali plačilo davčne obveznosti na obroke, pojasnjujejo na Finančni upravi (Furs). Samozaposleni, ki so upravičeni do izplačila mesečnega temeljnega dohodka, pa že lahko vložijo ustrezno izjavo. Prva izplačila pomoči je pričakovati 10. novembra.(več)

DZ v prvi obravnavi podprl predlog zakona o finančni razbremenitvi občin
Državni zbor je z 79 glasovi za in dvema proti sklenil, da je predlog zakona o finančni razbremenitvi občin primeren za nadaljnjo obravnavo. V okviru prve obravnave zakona, ki so jo poslanke in poslanci opravili minuli teden, so nekaj pomislekov izrazili le v opozicijskih Levici in SNS.(več)

Nova parlamentarna preiskava glede ukrepanja Janševe vlade v epidemiji
DZ je na zahtevo LMŠ, Levice, SD in SAB odredil parlamentarno preiskavo za ugotovitev dejanskega stanja in morebitne politične odgovornosti pri ukrepih, povezanih z epidemijo in blaženjem njenih posledic. Preiskava zajema čas vlade Janeza Janše, medtem ko na zahtevo koalicije že poteka preiskava, ki zajema tudi ukrepanje pred tem.(več)

Opozicijski predlogi neuspešni na glasovanjih v DZ
Predlog zakona o demografskih rezervah, ki sta ga v parlamentarno obravnavo vložili SD in SAB, po oceni večine navzočih na glasovanju v DZ ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Parlamentarno pot je končal tudi predlog Levice za uvedbo davka na digitalne storitve. S 35 glasovi za in 47 proti pa so poslanci zavrnili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o zakonu o sredstvih za investicije v Slovensko vojsko v letih 2021 do 2026.(več)

ZSSS delodajalce poziva k zagotovitvi varnega delovnega okolja
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) delodajalce v luči številnih ukrepov za zajezitev širjena okužb z novim koronavirusom poziva, naj zaposlenim omogočijo varno delovno okolje. Če je to mogoče, delo od doma, v nasprotnem primeru pa naj zagotovijo razmere, ki bodo preprečile okužbo na delovnem mestu.(več)

Zbirajo se podpisi za znižanje DDV
Stranka v ustanavljanju Zmoremo je začela zbirati podpise za zakon, s katerim bi vrnili stopnje davka na dodano vrednost (DDV) na čas izpred finančne krize. To bi prispevalo k hitrejšemu okrevanju gospodarstva, povečanju zaposlovanja, znižanju maloprodajnih cen in na koncu več prilivom v državno blagajno, so prepričani.(več)

Tudi Podobnik naj bi bil neuspešen v kandidaturi za mesto na Splošnem sodišču EU
Slovenski kandidat za sodnika na Splošnem sodišču EU Klemen Podobnik ni uspel pred t. i. Odborom 255, ki ocenjuje primernost in strokovnost predlaganih kandidatov za sodnike Sodišča EU, je STA izvedela iz dobro obveščenih virov. Slovenija tako ostaja brez sodnika na tem sodišču, razpis pa bo treba vnovič ponoviti.(več)

Na spletnem seminarju o pravnih in zdravstvenih dilemah v času epidemije
Mariborska pravna fakulteta je včeraj pripravila spletni seminar na temo medicinskega prava v luči izrednih razmer, na katerem so med drugim govorili o dilemah, ki v tem času pomenijo veliko breme za zdravnike, ki morajo sprejemati hitre odločitve. Med drugim so opozorili, da bi pravice pacientov v takšnih razmerah moral predpisati zakon.(več)

Računsko sodišče: Slovenija pri zmanjševanju nitratov v vodi delno uspešna
Slovenija je bila pri zmanjševanju nitratov v vodi v letih od 2014 do 2018 delno uspešna, je ugotovilo računsko sodišče. Pri varovanju kakovosti vode se je sicer bolje odrezalo ministrstvo za okolje in prostor, medtem ko ministrstvo za kmetijstvo "ni dovolj podpiralo in spodbujalo večjih sprememb v kmetijskih praksah", so sporočili s sodišča.(več)

Frontex z notranjo preiskavo navedb o vpletenosti v nasilno vračanje migrantov
Evropska agencija za mejno in obalno stražo Frontex je sporočila, da je sprožila notranjo preiskavo medijskih poročil o vpletenosti agencije v nasilno vračanje migrantov iz Grčije v Turčijo. Ob tem poudarja, da za zdaj niso našli kakršnih koli dokazov, da je Frontexovo osebje kršilo zakonodajo ali kodeks agencije.(več)