Dnevne zakonodajne novosti / 15. julij 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 4 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Ustavno sodišče zadržalo protikoronsko zakonodajo na področju gradbeništva
Tema dneva

Ustavno sodišče je sklenilo začeti postopek za oceno ustavnosti 2. člena tretjega protikoronskega zakona, ki do konca leta 2021 podaljšuje uporabo sprememb s področja gradbene zakonodaje iz prvega protikoronskega zakona. Do končne odločitve je izvrševanje tega dela zakonodaje zadržano. Nevladni sektor je sicer že ob sprejemanju zakona opozarjal, da je nova ureditev, namenjena pospešitvi gradbene aktivnosti, ne le v nasprotju s slovensko ustavo, ampak tudi z določbami prava EU in aarhuško konvencijo.(več)

Koalicija po številnih opozorilih za podaljšanje javne razprave o medijski zakonodaji
Ob izteku javne razprave o predlogih novel treh medijskih zakonov so se tako iz tuje kot domače zainteresirane javnosti zvrstila opozorila o prihodnosti javnih medijev in manjšanju pluralnosti medijskega prostora v Sloveniji. Po številnih kritikah glede kratke javne razprave se je koalicija včeraj dogovorila, da jo podaljša do konca avgusta. Danes pa bo o napovedanih spremembah razpravljal odbor DZ za kulturo.(več)

Z izjemami pri zaprtju trgovin ob nedeljah dosežen dogovor
Poslanci Levice ter LMŠ, SD in SAB so se uskladili glede dopolnila k predlogu novele zakona o trgovini, s katerim bodo v zakonu določili dodatne izjeme pri zaprtju trgovin ob nedeljah. Kot je včeraj povedal Luka Mesec (Levica), imajo s tem zagotovljenih več kot 46 glasov podpore v DZ. Predlog zakona danes obravnava odbor DZ za gospodarstvo.(več)

DZ zavrača idejo LMŠ o začasnem univerzalnem mesečnem dohodku
DZ je ocenil, da predlog novele tretjega protikoronskega zakona, s katerim bi LMŠ vsem prebivalcem Slovenije za blažitev posledice epidemije namenila po 100 evrov mesečno, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Vlada meni, da bi morali pomagati predvsem tistim z nizkimi dohodki, temu mnenju pa je sledila večina navzočih na seji.(več)

DZ odredil parlamentarno preiskavo glede zaščitne opreme
Državni zbor je včeraj odredil parlamentarno preiskavo glede nabave in zalog zaščitne in medicinske opreme za zoperstavljanje epidemiji covida-19. V njej bodo na zahtevo koalicije ugotavljali morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij v tej zadevi.(več)

Varuh poziva k hitremu in učinkovitemu odpravljanju kršitev človekovih pravic
Varuh človekovih pravic Peter Svetina je ob predaji letnega poročila za leto 2019 predsedniku DZ Igorju Zorčiču pozval k hitremu in učinkovitemu odpravljanju kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Med 2957 pobudami prebivalcev jih je varuh v lanskem letu ugotovil 305, sicer pa je obravnaval 5600 zadev, kaže poročilo za lani.(več)

Nekaterim podjetjem bi morali po mnenju komisije odreči pomoč ob epidemiji
Podjetja, ki so povezana z davčnimi oazami, denimo Panamo ali Kajmanskimi otoki, po besedah evropske komisarke za konkurenčnost Margrethe Vestager ne bi smela biti med prejemniki finančne pomoči držav ob epidemiji novega koronavirusa. Sicer bi šlo za zlorabo tako nacionalnih proračunov kot proračuna EU, je opozorila.(več)

EU pospešila postopek za razvoj cepiva proti koronavirusu
Evropska unija je sprejela ukrep, ki bo pospešil razvoj zdravil in cepiva proti koronavirusu. Pri laboratorijskih testiranjih cepiva ne bo več treba izvesti ocene vpliva na okolje, države članice pa lahko dovolijo uporabo medicinskih izdelkov, ki vsebujejo gensko spremenjene organizme.(več)

Srbije in Črne gore ni več na evropskem seznamu varnih držav
Države članice EU so zaradi naraščanja okužb z novim koronavirusom odločile Srbijo in Črno goro umakniti s seznama epidemiološko varnih tretjih držav, iz katerih je mogoče v EU potovati brez omejitev. BiH medtem odpira meje za državljane EU ob obveznem negativnem testu.(več)