11. april 2013
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Boljši obeti za fiskalno pravilo

Po političnem vrhu pri premierki Alenki Bratušek kaže na kompromis glede seje DZ o vnosu fiskalnega pravila v Ustavo RS. Sejo naj bi prekinili in nato nadaljevali maja, ko bo na podlagi novih izračunov jasno, ali je fiskalno pravilo v ustavo moč vnesti po sedanjem predlogu. Bo pa o tem danes pred sejo znova odločal politični vrh. Bratuškova je sinoči po koncu sestanka povedala, da je bilo predstavljenih več predlogov, kako do rešitve, a bo glede končnega dogovora potrebno še odločanje po poslanskih skupinah.

Predsednik republike Borut Pahor je predsednika DZ Janka Vebra obvestil, da za mesto predsednika računskega sodišča v imenovanje predlaga Tomaža Vesela, vrhovnega državnega revizorja na računskem sodišču, so sporočili iz urada predsednika republike. DZ bo o Pahorjevem predlogu glasoval najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga, kandidata pa mora podpreti večina poslancev, torej 46.

Odbor DZ za infrastrukturo in prostor je podprl predlog Resolucije o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje od leta 2013 do 2022 in dal zeleno luč predlogu novele Zakona o prevozih v cestnem prometu, ki jo je pripravila že prejšnja vlada. Največ razprave je bilo glede sprememb na področju posebnega linijskega prevoza.
Novela zakona o prevozih v cestnem prometu v slovenski pravni red uvaja evropsko direktivo o temeljnih kvalifikacijah in rednem usposabljanju voznikov nekaterih cestnih vozil za prevoz blaga ali potnikov.

Nadzorništvo je pri nas popoldanska obrt, zato bi bila ena od pravih poti profesionalizacija nadzornikov, je na včerajšnjem letnem srečanju članov Združenja nadzornikov Slovenije v okviru panela izpostavil Rado Bohinc s fakultete za družbene vede. Sogovorniki so se glede profesionalizacije strinjali, saj da se funkcija zresni, ko je to služba.

Potem ko se je zaradi svojega statusa davčne oaze znašel pod mednarodnim pritiskom, je Luksemburg potrdil, da bo z letom 2015 drugim članicam EU zagotovil dostop do podatkov o računih na luksemburških bankah. "Avtomatično izmenjavo informacij o bančnih računih lahko brez težav zagotovimo z januarjem 2015," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal luksemburški premier Jean-Claude Juncker. (TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

Datum Predpis Status
Danes v tej rubriki ni novosti.

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 11.4.2013 - 11.4.2013 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU   1 novost 3 novosti     1 novost
2. UPRAVNO PRAVO     1 novost     1 novost
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO       1 novost    
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV     1 novost 1 novost 4 novosti 2 novosti
5. JAVNE FINANCE   6 novosti       2 novosti
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI   5 novosti   1 novost   1 novost
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI     2 novosti   4 novosti  
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA       1 novost    
9. ZDRAVSTVENI SISTEM            
10. MEDNARODNI ODNOSI            
11. OBČINE            
 

Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex