Dnevne zakonodajne novosti / 16. julij 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Rok javne obravnave za medijski trojček podaljšan do 5. septembra
Tema dneva

Rok javne obravnave za predloge novel treh medijskih zakonov je ministrstvo za kulturo podaljšalo do 5. septembra, je razvidno iz objav na e-demokraciji. Predlogi so sprožili precej burne odzive v domači in tuji javnosti - tako zaradi vsebine kot kratkega roka za javno obravnavo. Tudi odbor DZ za kulturo je včeraj več kot 10 ur razpravljal o besedilih in na koncu sprejel sklep, naj vlada pri nadaljnji pripravi medijske zakonodaje predvidi zadostno financiranje RTV in STA. Predloga SD za umik besedil pa niso sprejeli.(več)

Poslanci danes o trgovinah, sodiščih in sredstvih za vojsko
Poslanci bodo danes na izrednih sejah obravnavali tri zakonske predloge.  Na prvi seji bodo odločali o zaprtju trgovin ob nedeljah in obravnavali vladni predlog sprememb zakona o sodiščih, ki med drugim predvideva delovanje sodišč v primeru izrednega dogodka in ureja poslovanje sodišč v poletnem času. Zatem pa bodo opravil prvo obravnavo vladnega predloga zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v SV.(več)

Odbor DZ potrdil dodatne izjeme pri zaprtju trgovin ob nedeljah
Odbor DZ za gospodarstvo je kot napovedano včeraj podprl dopolnjen predlog novele zakona o trgovini, ki predvideva zaprtje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh. Pri tem je sprejel dopolnilo, s katerim širijo nabor izjem, med drugim na manjše prodajalne, v katerih pa bodo morali ob nedeljah delati nosilci dejavnosti ali vodje pravnih oseb sami.(več)

Volilni okraji tudi glede na geografsko zaokroženost in zgodovinsko povezanost
Predstavniki vlade, DZ in ustavni pravniki so včeraj znova preigravali možnosti sprememb volilne zakonodaje. Bistveno bolj kot ukinitev volilnih okrajev je realno njihovo preoblikovanje. Pri tem pa ne bo kriterij le število prebivalcev, pač pa tudi geografska zaokroženost in zgodovinska povezanost, je po posvetu poudaril minister Boštjan Koritnik.(več)

Nevladne organizacije kritične do predlaganih sprememb uredbe o odpadkih
Naravovarstveno in okoljevarstveno društvo Eko krog, Šaleško Eko gibanje ter Ljudska iniciativa Moravče so opozorili na predlagane spremembe uredbe o odpadkih, ki se nanašajo na prenehanje statusa odpadka. Po besedah Uroša Macerla gredo spremembe v podobno smer, kot bi dali volkovom čuvati čredo ovac.(več)

Na okrogli mizi o osnutku zakona o zaščiti otrok v kazenskem postopku
Središče za zagovorništvo in informiranje o pravicah otrok in mladostnikov, ki deluje v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije, je pripravilo okroglo mizo o osnutku zakona o zaščiti otrok v kazenskem postopku in njihovi celostni obravnavi v hiši za otroke. Na njej so kot pomembno pridobitev izpostavili korist, ki jo otrokom prinaša hiša.(več)

Pod peticijo za uresničitev pravice do pitne vode več kot 5000 podpisov
Zeleni Slovenije so v DZ vložili več kot 5000 podpisov podpore peticiji, s katero med drugim zahtevajo uresničitev pravice do pitne vode v praksi. Kot je v izjavi za medije poudaril predsednik stranke Andrej Čuš, je stanje na področju oskrbe s pitno vodo zaskrbljujoče, vpis pravice do pitne vode v ustavo pa je bil le floskula.(več)

Bruselj želi okrepiti boj proti izogibanju davkom
Evropska komisija je sprejela nov sveženj za krepitev boja proti izogibanju davkom, s katerim želi podpreti gospodarsko okrevanje Evrope. Med drugim predlaga razširitev evropskih pravil o davčni preglednosti na digitalne platforme, kot so Amazon, Airbnb in Uber, tako da bi tudi te plačevale pravičen delež davkov.(več)

Sodišče EU razveljavilo zahtevo Applu za plačilo davkov na Irskem
Sodišče EU je medtem razveljavilo zahtevo Evropske komisije, ki je ameriškemu tehnološkemu velikanu Apple leta 2016 naložila plačilo za 13 milijard evrov neplačanih davkov na Irskem. Kot je sporočilo sodišče, komisija ni uspela dokazati, da je bil Apple deležen nezakonitih ugodnosti. Odločitev po mnenju analitikov predstavlja velik udarec za komisijo.(več)