Dnevne zakonodajne novosti / 11. november 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Državni zbor Roka Svetliča izvolil za ustavnega sodnika
Tema dneva

DZ je včeraj na tajnem glasovanju za novega ustavnega sodnika potrdil pravnika in filozofa Roka Svetliča. Glasovnice je prevzelo 46 poslancev, ki so vsi podprli njegovo imenovanje. Poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB in NeP pa so že pred samim glasovanjem Svetliču javno odrekli podporo. Svetlič je bil sicer že četrti kandidat, ki ga je predsednik republike Borut Pahor predlagal za naslednika Dunje Jadek Pensa, ki se ji je mandat iztekel julija lani. Ustavni sodniki so izvoljeni za dobo 9 let in ne morejo biti ponovno voljeni.(več)

Občini Krško kmalu status mestne občine
Državni zbor je s 65 glasovi za in 11 proti po skrajšanem postopku sprejel novelo zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, ki občini Krško prinaša status mestne občine. Med nasprotniki novele je bilo sicer slišati opozorila, da je mesto Krško daleč od pogojev, ki jih določa zakon, saj ne izpolnjuje kriterijev 20.000 prebivalcev in 15.000 delovnih mest.(več)

ZMOS za celostno ureditev pristojnosti mestnih občin
V Združenju mestnih občin Slovenije (ZMOS) ob podelitvi statusa mestne občine Občini Krško opozarjajo, da je skrajni čas za celostno ureditev vprašanja pristojnosti mestnih občin. Rešitev vidijo v oblikovanju novega zakona o mestnih občinah, v katerem bi uredili pristojnosti in področje financiranja ter vlogo mestnih občin pri regionalnem razvoju.(več)

Državni svet za odpravo nezdružljivosti poslanske in županske funkcije
Državni svet je na seji podprl odpravo nezdružljivosti poslanske in županske funkcije ter v DZ poslal ustrezen predlog. Svetniki so med drugim podprli še spremembo zakona o tujcih v delu, ki tujim dijakom in študentom z zahtevo po zadostnih sredstvih na računu predstavlja nerazumno oviro za izobraževanje pri nas, so sporočili iz DS.(več)

Odbor poročilo o delu sodišč v letu 2020 ocenil kot dober pregled stanja in dela v sodstvu
Odbor DZ za pravosodje se je seznanil s poročilom o učinkovitosti in uspešnosti sodišč za leto 2020 in poročilom sodnega sveta za leto 2020 ter ga ocenil kot dober pregled stanja in dela v sodstvu. Kot ugotavlja poročilo, so sodišča hitro prilagajala delo v času covida-19, kljub temu pa beležijo upad rešenih zadev na skoraj vseh področjih.(več)

OZS z novim pozivom k ureditvi karanten za samozaposlene, vlada rešitve že pripravila
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je vlado in resorna ministrstva vnovič pozvala, naj nemudoma uredijo nadomestilo za karanteno ali varstvo otrok v karanteni tudi za samozaposlene. Kot je opozorila, se s slabšanjem epidemioloških razmer stiske samozaposlenih povečujejo. Vlada pa sporoča, da so spremembe zakonodaje pripravljene.(več)

Ministrstvo za izobraževanje: Predloge ravnateljev glede samotestiranja bomo preučili
Predlogi, ki so jih osnovnošolski ravnatelji podali glede samotestiranja učencev, so bili slišani, preučili jih bomo skupaj z zdravstveno stroko, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Ravnatelji so namreč opozorili na več težav z izvajanjem napovedanega obveznega samotestiranja v šolah, predvsem v prvi triadi.(več)

Dikaučič na prvem političnem trialogu o predlogu uredbe e-CODEX v Bruslju
Minister za pravosodje Marjan Dikaučič je v torek v Evropskem parlamentu sodeloval na prvem neformalnem političnem trialogu o predlogu uredbe e-CODEX, ki bo pripomogla k digitalni komunikaciji med državami ter okrepila dostop državljanov in podjetij do pravnega varstva, so sporočili z ministrstva za pravosodje.(več)

Članice EU z dogovorom glede sankcij proti nezakonitim migracijam
Državne članice EU so se spričo vse večjega števila migrantov na vzhodni zunanji meji EU dogovorile o novem instrumentu sankcij proti letalskim družbam in drugim udeleženim pri dejavnostih nezakonitega tihotapljenja ljudi. Ukrepe bi lahko že v ponedeljek potrdili zunanji ministri, so po srečanju stalnih predstavnikov držav sporočili diplomati.(več)

Sodišče EU potrdilo 2,4-milijardno kazen Googlu
Splošno sodišče EU v Luksemburgu je včeraj potrdilo 2,4 milijarde evrov kazni, ki jo je leta 2017 ameriškemu tehnološkemu velikanu Google zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu naložila Evropska komisija. Google ima še eno možnost za pritožbo, in sicer na Sodišču EU.(več)