Dnevne zakonodajne novosti / 27. januar 2017
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 5 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 33/2023 z dne 20.3.2023
TEMA DNEVA
Zakon o tujcih je dobil večino
Tema dneva

Državni zbor je s 47 glasovi za in 18 proti sprejel novelo zakona o tujcih, ki predvideva možnost sprožitve posebnega ukrepa, ki bi zaostril pogoje za vstop tujcev v državo. Potrjeno je bilo dopolnilo NSi, po katerem bo za to dovolj 46 poslanskih glasov. Zaradi tega je proti noveli glasovalo več koalicijskih poslancev, tudi predsednik DZ Milan Brglez. DZ bo o aktivaciji ukrepa odločal na predlog vlade, ta pa bo to predlagala, ko bo ministrstvo za notranje zadeve ocenilo, da bi bila lahko ali sta že zaradi spremenjenih razmer na področju migracij ogrožena javni red ali notranja varnost države. Z dopolnilom so v torek dodali še pristavek "kar bi lahko otežilo delovanje osrednjih državnih institucij in zagotavljanje njenih vitalnih funkcij".

Gorazd Lampič, Mladi manager 2016

Pomembna elementa gospodarskega uspeha sta povezovanje in sodelovanje različnih deležnikov, s čimer lahko Slovenija postane najboljša na svetu, je na srečanju Združenja Manager poudaril njegov predsednik Aleksander Zalaznik. Premier Miro Cerar je ob tem obljubil nadaljnja prizadevanja vlade za izboljšanje poslovnega okolja. "Najboljši socialni ukrep je večja zaposlenost," je poudaril. Na dogodku so podelili tudi priznanje Mladi manager 2016. To je letos prejel ustanovitelj in direktor podjetja Elaphe Gorazd Lampič. Aleš Mižigoj, dolgoletni prvi mož družbe Medex, je prejel priznanje za življenjsko delo.

Vladni načrti za letos

Vlada je na delovnem posvetu določila prednostne naloge v letu 2017. Med njimi so izboljšanje delovanja zdravstvenega sistema, povečanje zaposljivosti mladih in spodbujanje podjetništva, realizacija drugega tira in uveljavljanje Slovenije kot zelene referenčne države. Vlada je napovedala tudi, da bo še naprej sistemsko krepila delovanje pravne države. Letos tako nadaljujejo s spremembami, ki bodo po njihovih navedbah povečale učinkovitost in kakovost delovanja pravosodnih organov, okrepile odgovornost in avtoriteto ključnih pravosodnih gradnikov ter povečale transparentnost delovanja pravosodnih organov.

Za boljšo varnost bolnikov

Veljati je začel zakon o lekarniški dejavnosti. Z novim zakonom naj bi se povečala varnost bolnikov in zmanjšali neželeni učinki zdravil. Bolnike bo nedopustno spodbujati k prekomernemu nakupu ali uporabi zdravil. Po opozorilu vlade, ki je pripravila zakon, se s tem namreč povečata število neželenih učinkov zdravil in neželeno medsebojno delovanje teh zdravil in drugih izdelkov. Zakon tudi prepoveduje vertikalno povezovanje v lekarniški dejavnosti. To pomeni, da izvajalci lekarniške dejavnosti ne bodo smeli biti povezani s pravnimi osebami, ki zdravila izdelujejo ali se ukvarjajo s prometom z njimi na debelo.

Novosti za študente

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v javno razpravo posredovalo predlog novel zakonov o skupnosti študentov in o strokovnih in znanstvenih naslovih. Oba zakona sta objavljena na e-demokraciji, rok za posredovanje pripomb pa je 9. februar za prvi zakon in 1. februar za drugi zakon. Pozivi k spremembam zakonodaje o skupnosti študentov so prišli iz Študentskega društva Iskra lani spomladi. Prvotni predlog so poslanci oktobra lani v državnem zboru zavrnili in pozvali ministrstvo za izobraževanje, naj skupaj s širšo študentsko javnostjo pripravi predlog novega zakona.

Pomoč družbam v težavah

DZ je z 49 glasovi za in enim proti sprejel zakon o pomoči gospodarskim družbam in zadrugam v težavah. Med novostmi je, da bodo lahko tovrstno državno pomoč pridobile tudi zadruge. Na novo so določena merila upravičenosti do pomoči - dobila jo bodo lahko le podjetja ali zadruge, katerih propad bi povzročil velike socialne težave ali resno širše vplival na gospodarstvo države. Zakon uvaja novo obliko pomoči - začasno podporo prestrukturiranju. Poudarek je tudi na pripravi izvedljivega programa prestrukturiranja, katerega obvezne sestavine bodo sedaj zakonsko določene.(TFL)