Dnevne zakonodajne novosti / 13. januar 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 11 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 11/2021 z dne 22.1.2021
TEMA DNEVA
Zaradi brexita letos spremembe tudi za potrošnike
Tema dneva

S 1. januarjem je Velika Britanija zaradi izstopa iz EU postala "tretja država", kar vpliva tudi na pravice potrošnikov. Sporazum med EU in Veliko Britanijo vključuje nekatere ugodnosti za potrošnike, vendar pa te ne bodo na enaki ravni kot pred izstopom, opozarja Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS). Do 1. julija 2021 bodo potrošniki morali plačati DDV pri naročilih z vrednostjo nad 22 evrov, od tega datuma dalje pa pri vseh nakupih, ne glede na vrednost. Pravice potnikov zaenkrat ostajajo enake.(več)

Odbor za gospodarstvo skozi predlog prenove zakona o gospodarskih družbah
Odbor DZ za gospodarstvo je včeraj obravnaval besedilo vladnega predloga novele zakona o gospodarskih družbah. Predlagane spremembe delniškim družbam med drugim prinašajo možnost identifikacije vseh delničarjev, uveljavlja se obveznost sprejema politike prejemkov vodilnih, želi se izboljšati preprečevanje nepoštenih poslovnih praks.(več)

Nevladniki ostro proti načrtovanemu izključevanju iz okoljskih postopkov
Nevladne organizacije s področja varovanja narave in okolja opozarjajo, da bodo s predvidenimi spremembami zakonov o urejanju prostora in o varstvu okolja izključene iz ključnih okoljskih postopkov. Brez varovalk v zakonih lahko pride do nepovratne škode za okolje in zdravje prebivalcev Slovenije, poudarjajo.(več)

Veljati začel zakon o obravnavi otrok s čustvenimi in vedenjskimi težavami in motnjami
Veljati je začel zakon o obravnavi otrok in mladostnikov s čustvenimi in vedenjskimi težavami in motnjami v vzgoji in izobraževanju. Ta sistemsko ureja delovanje vzgojnih zavodov, ki bodo po novem strokovni centri za celovito pomoč. Zakon opredeljuje tudi preventivo in določa pomoč od ugotovljene otrokove težave naprej.(več)

ZSSS pričakuje minimalno plačo v višini vsaj 847 evrov neto
V ZSSS še pred objavo višine minimalne plače, ki se letos skladno z zakonom dviguje nad minimalne življenjske stroške, pričakujejo povabilo na posvetovanje socialnih partnerjev o izračunu zneska. Okvirni pričakovani znesek se sicer giblje med 736 in 859 evrov neto, svobodni sindikati pa pričakujejo, da bo minimalna plača znašala vsaj 847 evrov.(več)

Izjava za povračilo kriznega dodatka na voljo predvidoma konec januarja
Med ukrepi iz sedmega protikoronskega zakona je tudi izplačilo 200 evrov kriznega dodatka za zaposlene, ki delajo in katerih zadnja izplačana mesečna plača ni presegla dvakratnika minimalne. Delodajalci bodo povračilo dodatka uveljavljali z izjavo v elektronski obliki prek portala eDavki. Ta bo po napovedih Fursa na voljo v zadnjem tednu januarja.(več)

Gostinci zahtevajo posebno obravnavo v osmem protikoronskem paketu
Gostinstvo je v epidemiji covida-19 med najbolj prizadetimi panogami, ukrepi pomoči iz interventnih zakonov pa po navedbah sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS niso dovolj. Zahtevajo posebno obravnavo v osmem protikoronskem paketu in sprejetje interventnega zakona. Med drugim pričakujejo kritje stroškov plač in fiksnih stroškov v celoti.(več)

Objava poimenskega seznama policijskih plač odprla vprašanja o varstvu podatkov
Po objavi poimenskega seznama plač uslužbencev notranjega ministrstva in policije so se včeraj zvrstili pomisleki tako glede vprašanja varstva osebnih podatkov kot upoštevanja varnostnih protokolov. Medtem ko informacijski pooblaščenec ne vidi kršitev varstva osebnih podatkov, bo o objavi domnevno varovanih podatkov v petek razpravljal Knovs.(več)

EK: Evropska pravila ne morejo biti izgovor za ustavitev financiranja tiskovnih agencij
Evropska pravila ne morejo služiti kot izgovor za ustavitev financiranja tiskovnih agencij po EU, so danes poudarili v Evropski komisiji v povezavi z vprašanjem financiranja STA. Kot kaže, se financiranje STA lahko izvede brez predhodne odobritve Evropske komisije, je povedala govorka komisije za področje konkurence Arianna Podesta.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Ugotovitveni sklep o višini regresa za prehrano med delom od 1. januarja 2021 dalje
Uredba o izvajanju delegirane uredbe (EU) o sistemih brezpilotnega zrakoplova in operatorjih sistemov brezpilotnega zrakoplova iz tretjih držav
Uredba o varnostnem preverjanju in izdaji dovoljenj za dostop do tajnih podatkov
Uredba o vodnih povračilih
Zakon o davku na dodano vrednost (ZDDV-1)
Zakon o dohodnini (ZDoh-2)
Zakon o urejanju trga dela (ZUTD)
Odločbe sodišč
Sodba Sodišča (veliki senat) z dne 17. decembra 2020.#BY proti Generalstaatsanwaltschaft Berlin.#Predlog za sprejetje predhodne odločbe, ki ga je vložilo Kammergericht Berlin.#Predhodno odločanje – Državljanstvo Evropske unije – Člena 18 in 21 PDEU – Izročitev državljana Unije tretji državi – Oseba, ki je pridobila državljanstvo Unije po tem, ko je središče svojih interesov prenesla v zaprošeno državo članico – Področje uporabe prava Unije – Prepoved izročitve, ki velja zgolj za nacionalne državljane – Omejitev prostega gibanja – Utemeljitev, ki temelji na preprečevanju nekaznovanosti – Sorazmernost – Podatki države članice, katere državljanstvo ima zahtevana oseba – Obveznost zaprošene in izvorne države članice, da tretjo državo prosilko zaprosita za posredovanje kazenskega spisa – Neobstoj.#Zadeva C-398/19.
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog odloka o spremembah Odloka o preoblikovanju Univerze v Ljubljani (OdPUL-1G), EPA 1619-VIII
Ostali dokumenti
Izvršba nedavčnih obveznosti (Podrobnejši opis)