Dnevne zakonodajne novosti / 13. februar 2018
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 9/2019 z dne 11.2.2019
TEMA DNEVA
Vrhovno sodišče o drugem tiru 14. marca
Tema dneva

Vrhovno sodišče je za 14. marec razpisalo javno obravnavo v presoji zakonitosti referenduma o drugem tiru, poroča spletni Večer. Vrhovno sodišče je s tem ugodilo pobudniku referenduma Viliju Kovačiču, za razpis javne obravnave pa se je odločilo po tem, ko je ustavno sodišče sklenilo, da je referendumska ureditev neustavna. Po navedbah Večera bodo na obravnavi mnenja soočili Kovačič ter vlada in Državna volilna komisija. Katere priče bodo zaslišali, še ni znano. Vrhovno sodišče bi sicer lahko, kot so v odločbi poudarili ustavni sodniki, izid referenduma razveljavilo, če ugotovi, da je v postopku prišlo do nepravilnosti, ki bi lahko vplivale na referendumski izid.

DeSUS za višje vdovske pokojnine
Poslanci DeSUS so vložili predlog novele pokojninskega zakona, s katero želijo zvišati prejemke oseb, ki živijo same v gospodinjstvu, kar so večinoma vdove. Med drugim predlagajo zvišanje možne višine dela vdovske pokojnine s sedanjih 15 na 25 odstotkov ter njegove zgornje meje z 11,7 odstotka najnižje pokojninske osnove na 18 odstotkov. Sedaj znaša najnižja pokojninska osnova 797,16 evra, del vdovske pokojnine pa največ 93,27 evra. S predlaganim zvišanjem zgornje meje bi znašala 143,49 evra, je na novinarski konferenci pojasnila poslanka DeSUS in predlagateljica predloga zakona Marinka Levičar.

Vojaki spisali interventni zakon
Sindikat vojakov je na vlado poslal predlog zakona o interventnih ukrepih za izboljšanje pripravljenosti Slovenske vojske (SV). Po zadnjih opozorilih o kritičnih razmerah v SV so na hitro pripravili zakon in pričakujejo, da bo v DZ vložen po nujnem postopku. Predlog upošteva, čemu vse se morajo vojaki odrekati, je povedal predsednik sindikata Gvido Novak. Vse to so ovrednotili in za sedem takih ovrednotenj predlagali dvig vojakove plače za po 60 evrov. Predvideli so tudi rešitve za odpravo štirih največjih anomalij, ki so se v SV zgodile v preteklosti, posledice teh anomalij pa so nezadovoljni pripadniki SV.

Zoper krizo s fiskalnim pravilom in stabilno rastjo
Država se na morebitno novo finančno-gospodarsko krizo pripravlja z upoštevanjem fiskalnega pravila in ukrepi za stabilno gospodarsko rast, je na poslansko vprašanje Mateja Tonina (NSi) odgovoril premier Miro Cerar. Tonin mu je očital, da bi lahko vlada državo ob tako visoki gospodarski rasti bolje pripravila na morebitno krizo. "Če kdaj, potem bi morali sedaj, v času najvišje gospodarske rasti, družbo pripraviti na potencialno težke čase," je dejal Tonin in ocenil, da je vlada storila premalo. “V večini zadev, na katere opozarjajo Umar, OECD in Evropska komisija, smo bistveno napredovali,” pa je dejal Cerar.

Kdor ima več, naj tudi več plača
Premier Miro Cerar se je v odgovoru na poslansko vprašanje Mihe Kordiša iz Levice, ki se je nanašalo na osnutek novega zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, strinjal, da ta osnutek še ne prinaša dovolj solidarnih rešitev. Zagotovil je, da si bo vlada prizadevala za bolj pravičen predlog, da bodo torej tisti, ki imajo več, tudi več plačali. Cerar je opozoril, da je osnutek sicer še v medresorskem usklajevanju. Izrazil je upanje, da bo predlog čim prej pripravljen za obravnavo na vladi in potem poslan v obravnavo v DZ. "Ne želimo poslati v DZ predloga, ki bi bil nepravičen," je zagotovil.

Bruselj za zagotavljanje socialnih pravic državljanom
Zaposlovanje v EU je v tretjem lanskem četrtletju še naprej raslo nad pričakovanji, brezposelnost pa se je še bolj zmanjšala, v zadnjem poročilu o zaposlovanju in socialnih razmerah ugotavlja Evropska komisija. Brezposelnost v EU se vztrajno približuje ravnem pred krizo. Decembra lani je ostala pod 18 milijonov, kar je najnižja raven od novembra 2008. Evropska komisarka za zaposlovanje, socialne zadeve, strokovno usposobljenost in mobilnost delovne sile Marianne Thyssen meni, da bi morali spodbuden gospodarski zagon čim bolj izkoristiti ter državljanom zagotoviti nove in učinkovitejše pravice, predstavljene v evropskem stebru socialnih pravic.(TFL)