Dnevne zakonodajne novosti / 14. september 2018
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 25/2019 z dne 19.4.2019
TEMA DNEVA
Najmlajši predsednik trinajste vlade
Tema dneva

Državni zbor je s 45 glasovi za in 34 proti potrdil 16-člansko ministrsko ekipo nove vlade, ki jo vodi prvak LMŠ Marjan Šarec. S tem je Slovenija dobila 13. vlado, ki jo bodo sestavljale LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS. Prvo manjšinsko vlado v zgodovini samostojne Slovenije Šarec prevzema kot najmlajši premier doslej. Takoj po seji DZ je potekala primopredaja poslov med dosedanjim premierjem Mirom Cerarjem in Šarcem, nova vlada pa se je nato sestala na svoji prvi seji. Na njej so imenovali podpredsednike vlade in večino državnih sekretarjev.

Britanski množični nadzor novinarjev
Britanski program množičnega nadzora in prestrezanja komunikacij, ki ga je razkril žvižgač Edward Snowden, krši pravico do zasebnosti in svobode izražanja, je razsodilo Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu. Sodišče je v primeru "Big Brother Watch in drugi proti Združenemu kraljestvu" odločilo, da britanske obveščevalne službe s prestrezanjem novinarskih dokumentov kršijo pravico do svobode obveščanja. Poleg tega je ESČP opozoril na "nezadosten nadzor nad prestrezanjem in filtriranjem podatkov". Še posebej so zaskrbljeni zaradi odsotnosti kakršnega koli jamstva glede pogojev, pod katerimi se lahko prestreza zaupne informacije novinarjev.

Podkupovanje tujih javnih uslužbencev
Poročilo Transparency International (TI) je Slovenijo tudi letos uvrstilo med države, ki konvencijo OECD o boju proti podkupovanju tujih javnih uslužbencev v mednarodnem poslovanju izvajajo malo ali nič. "To znova kaže na oslabljeno sposobnost Slovenije za preprečevanje in pregon podkupovanja tujih javnih uslužbencev," so ocenili v TI Slovenia. Kot so v odzivu zapisali na ministrstvu za javno upravo, so vključeni v preventivne aktivnosti na tem področju, sicer pa niso pristojni za sistemsko urejanje integritete in preprečevanja korupcije oz. za področje preprečevanja podkupovanja tujih javnih uslužbencev. Konvencija namreč spada v resorno pristojnost ministrstva za pravosodje.

Kršitev SDS ni moč kaznovati
Informacijski pooblaščenec je po poročanju medijev ugotovil, da je SDS pred junijskimi parlamentarnimi volitvami z aplikacijo Prepričaj prijatelja kršila uredbo o varstvu osebnih podatkov. A prekrškovnega postopka zoper stranko niso mogli uvesti, saj do sprejema novega zakona o varstvu osebnih podatkov kršitev uredbe še ni mogoče sankcionirati. V aplikaciji je simpatizer stranke moral v spletni obrazec vpisati podatke o spolu, imenu in priimku ter starosti prijatelja, ta pa je nato na elektronski naslov prejel sporočilo z glavnimi poudarki iz programa SDS. V stranki so zatrjevali, da se omenjeni podatki ne hranijo in obdelujejo, pač pa so uporabljeni za enkratni namen personaliziranega sporočila.

Različna kakovost pod istim imenom
Evropski parlament je razpravljal o dvojni kakovosti izdelkov. Poslanci so opozorili, da mora imeti izdelek, ki se prodaja pod enako znamko in embalažo, enako sestavo. Med drugim so se zavzeli za hitro čezmejno sodelovanje in izmenjavo podatkov o neustreznih izdelkih ter o nepoštenih praksah med nacionalnimi organi, pristojnimi za varstvo potrošnikov in varno hrano, potrošniškimi združenji in Evropsko komisijo. Poleg tega so se zavzeli za skupno metodologijo testiranj, da bi ugotovili, kako resna in razširjena je praksa dvojne kakovosti, pa tudi za objavo rezultatov v javno dostopnih bazah ter za njihovo analizo najkasneje do konca letošnjega leta.

Potrditev sankcij proti Rusiji
Sodišče EU je pritrdilo gospodarskim sankcijam, ki so jih proti ruskim bankam ter naftnim in energetskim podjetjem zaradi vloge Rusije v konfliktu v Ukrajini in priključitve ukrajinskega polotoka Krim uvedle članice Evropske unije. Sankcije imajo ustrezno zunanjepolitično in pravno podlago, je odločilo Sodišče EU. Dodalo je tudi, da so sankcije v skladu z leta 1997 podpisanim sporazumom o partnerstvu med EU in Rusijo. S tem je sodišče zavrnilo poskus osmih ruskih družb, med katerima sta tudi energetska giganta Rosneft in Gazprom, da bi unija ukinila sankcije, ki jih je proti Rusiji uvedla leta 2014.(TFL)