Dnevne zakonodajne novosti / 13. junij 2018
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 12 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 61/2018 z dne 14.9.2018
TEMA DNEVA
Predlog zakona o znanstveno-raziskovalni dejavnosti
Tema dneva

Svet za znanost in tehnologijo se je na zadnji seji v tej sestavi med drugim seznanil s predlogom zakona o znanstveno-raziskovalni dejavnosti in novelo zakona o visokem šolstvu. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport, ki opravlja tekoče posle, Maja Makovec Brenčič je izrazila željo, da bi nova vlada oziroma parlament čim prej sprejel oba zakona. Poudarila je, da si "vsi skupaj" želijo, da se koraki nadaljujejo prav z namenom, da se ne le zagotovi stabilnost znanstveno-raziskovalnih dejavnostih v Sloveniji, ampak tudi njen razvoj. Prav tako to velja za novelo zakona o visokem šolstvu, kjer so po njenih navedbah reševali dve pomembni področji, in sicer javne službe in koncesije.

Zaprti trije opomini proti Sloveniji
Evropska komisija je proti Sloveniji na področju okolja zaprla tri opomine. Država je namreč izpolnila zahteve glede prenosa direktiv o presoji vplivov nekaterih javnih in zasebnih projektov na okolje, omejevanju emisij nekaterih onesnaževal iz srednje velikih kurilnih naprav v zrak ter o ocenjevanju in upravljanju okoljskega hrupa. Slovenija je zahteve v svoj pravni red prenesla z uveljavitvijo noveliranih uredb o posegih v okolje in o vsebini poročila o vplivih nameravanega posega na okolje in načinu njegove priprave, z uredbo o emisiji snovi v zrak iz srednjih kurilnih naprav, plinskih turbin in nepremičnih motorjev ter z operativnim programom varstva pred hrupom.

Kako negovati politično kulturo
Predsednik republike Borut Pahor, ki se je srečal s predstavnicami nevladnih organizacij s področja varstva človekovih pravic, je izrazil podporo njihovim prizadevanjem za okrepitev dialoga. Gostje so izpostavile potrebo po negovanju politične kulture, ki bo spodbujala delo nevladnih organizacij s tega področja. Pahor je dejal, da je okrepitev strukturiranega dialoga z novo vlado še posebej pomembna glede na to, da Slovenija letos predseduje svetu Združenih narodov za človekove pravice. Ob pregledu stanja na področju mednarodne zaščite in migracij so se sogovorniki strinjali, da potrebujemo proaktivno in dobro premišljeno migracijsko politiko in celovito integracijsko strategijo.

Štirikrat več migrantov
Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb se je sestala na predvidoma zadnji seji v tem sklicu parlamenta. Obravnavali so med drugim varnostne razmere na Balkanu in schengenski meji ter nezakonite migracije. Po uradnih podatkih je bilo letos doslej prestreženih 2668 ilegalnih migrantov, od tega jih je bilo 649 vrnjenih nazaj, predvsem na Hrvaško. Gre za 430 odstotkov več v primerjavi z enakim obdobjem lani. Poleg tega je iz Italije dodatno prispelo v Slovenijo 199 pribežnikov, od katerih jih je Slovenija vrnila 14, je navedel predsednik parlamentarne komisije.

Železnice z nadgrajeno kolektivno pogodbo
Predstavniki devetih sindikatov Slovenskih železnic (SŽ), ki predstavljajo dve tretjini zaposlenih, so z vodstvom družbe podpisali prvi sveženj sprememb kolektivne pogodbe za dejavnost železniškega prometa. Stavka Sindikata železničarjev Slovenije po njihovi oceni ruši ugled SŽ in ni v interesu zaposlenih. "Po 11 letih od zadnjih sprememb kolektivne pogodbe za dejavnost železniškega prometa smo podpisali spremembe in dopolnitve, ki pomembno nadgrajujejo obstoječe pravice zaposlenih na SŽ," je na novinarski konferenci poudaril predstavnik omenjenih sindikatov Zdenko Lorber. Preostale spremembe naj bi dorekli in zapečatili do septembra.

Šolanje za operaterje dronov
Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu potrdili nova skupna evropska pravila glede uporabe brezpilotnih letalnikov in njihovega upravljanja, ki naj bi vsem zagotovila enako stopnjo varnosti, operaterjem in proizvajalcem pa omogočila predvidljivost pri razvoju izdelkov in storitev. Predlog uredbe z novimi pravili med drugim predvideva, da bodo morali operaterji poznati vsa pravila, ki veljajo zanje, in biti sposobni varno upravljati drone brez ogrožanja ljudi in ostalih uporabnikov zračnega prostora. Operaterji bodo morali za upravljanje določenih kategorij naprav opraviti predhodno usposabljanje.(TFL)