Navigacija
Portal TFL

STA novice / Matični odbor dal zeleno luč interventnemu zakonu za sanacijo bolnišnic

torek, 12.9.2017

Ljubljana, 12. septembra (STA) - Odbor DZ za zdravstvo je skupaj s predlaganimi dopolnili SMC potrdil predlog interventnega zakona o ukrepih za finančno sanacijo bolnišnic. Člani odbora so ob tem predvsem opozarjali, da s finančno injekcijo v višini 136 milijonov evrov bolnišnicam ne rešujejo izvirnega problema financiranja zdravstva.

S predlogom zakona po besedah ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc preprečujejo težko popravljive posledice za delovanje zdravstva. Če država ne bi zagotovila denarja za pokrivanje minusa iz preteklih let - gre za enkratni transfer v višini 80 odstotkov akumuliranih izgub bolnišnic ob koncu lanskega leta -, bi bilo po njenih besedah ogroženo nemoteno izvajanje javne zdravstvene službe, saj bi zaradi nelikvidnosti bolnišnic dobavitelji ustavili dobavo zdravil in medicinskih materialov.

Poleg tega pa bosta z ministrico za finance Matejo Vraničar Erman do sredine novembra pripravili predlog ukrepov, ki bodo omogočili dvig cen zdravstvenih storitev v prihodnjem letu, kar bo tudi zagotovilo ustrezne pogoje financiranja javnih zdravstvenih zavodov.

Prav na podfinanciranost zdravstva oz. na prenizke cene zdravstvenih storitev so opozorili tako vabljeni k razpravi, Metod Mezek iz Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije ter Marjan Sušelj iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kot tudi večina poslancev.

Ob tem pa v SDS menijo, da bi lahko predlagani zakon pomenil nedovoljeno državno pomoč. Zato je poslanka Jelka Godec (SDS) predlagala, naj se odloži obravnava zakona, dokler vlada ne pridobi mnenja Evropske komisije o tem. Odbor tega predloga ni podprl.

Vraničar Ermanova pa je na to dejala, da je država kot ustanovitelj v skladu z zakonom o zavodih dolžna poskrbeti za poplačilo obveznosti, za katere javni zdravstveni zavodi ne morejo poskrbeti. Sicer pa so s pristojnimi institucijami v Sloveniji preverili, ali bi lahko zakon pomenil nedovoljeno državno pomoč, pa so te institucije po njenih besedah zagotovile, da ne gre niti za državno pomoč, kaj šele za nedovoljeno državno pomoč.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window