Navigacija
Portal TFL

STA novice / V zdravniških organizacijah poslance pozivajo k zavrnitvi novele zakona o zdravstveni dejavnost

petek, 19.5.2017

Ljubljana, 19. maja (STA) - V zdravniških organizacijah pred prvo obravnavo predloga novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je predvidena na majski seji DZ, poslance pozivajo, naj predloga v takšni obliki ne podprejo. Po njihovi oceni bo prispeval k siromašenju javnega zdravstva in podaljšanju čakalni dob. Ministrica Milojka Kolar Celarc rešitve še vedno zagovarja.

V Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS) so poudarili, da ne morejo podpreti rešitev, ki slabšajo položaj bolnikov, še posebej tistih v manjših občinah, in omejujejo delo mladih zdravnikov.

Prepričani so, da bi omejevanje podeljevanja koncesij nujno peljalo v siromašenje javnega dela zdravstva in posledično krepitev zasebnega. Kot so zapisali, predlog določa, da je za podelitev koncesij pogoj, da noben zdravstveni dom ali bolnišnica ne izkaže interesa za izvajanje določenega programa zdravstvenih storitev, česar pa po njihovi oceni ni pričakovati.

Ob tem so opozorili, da bi glede na trenutni manjko približno 1500 zdravnikov omejevanje možnosti dostopa do koncesijskih storitev nujno sprožilo podaljševanje čakalnih vrst v primarnem in sekundarnem zdravstvu. Pri tem so navedli, da podatki o programih zasebnikov s koncesijo kažejo, da ti na programih splošnih ambulant, otroškega in šolskega dispanzerja danes opravijo skoraj 30 odstotkov celotnega programa, koncesionarji v programih dispanzerjev za ženske pa 27 odstotkov celotnega programa.

V zobozdravstvu zasebniki s koncesijo opravijo kar 53 odstotkov celotnega programa. Na sekundarnem nivoju specialističnih ambulant pa zasebniki s koncesijo opravijo 19,2 odstotka vseh opravljenih pregledov v javni zdravstveni mreži.

Zdravniška zbornica nasprotuje tudi določbi, ki opredeljuje vlogo odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti, še posebej določilu, da lahko to vlogo prevzame zdravnik šele po petih letih od pridobitve licence. "Ta določba prav tako omejujejo dostopnost bolnikov do zdravstvenih storitev in diskriminira mlade zdravnike," so zapisali v ZZS.

Kot so pojasnili, bi bilo delo mladih zdravnikov izrazito omejeno. Mladi specialisti, ki bi bili pripravljeni v določen kraj oditi kot koncesionarji oz. odgovorni nosilci dejavnosti, te možnosti ne bodo imeli vsaj pet let po pridobitvi licence. Takšna določba bi zagotovo povečala odliv mladih zdravnikov v tujino, so opozorili v ZZS.

Poslance so k zavrnitvi zakona, kot je predlagan, pozvali tudi v Sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktikum. Opozorili so na raziskave, ki dokazujejo, da bi prekinitev kontinuirane obravnave bolnikov pri izbranih zdravnikih, na primer zaradi prekinitve koncesijske pogodbe, povzročilo nepotrebno povečanje števila umrlih in hospitaliziranih.

Sprejetje predlaganih rešitev bi po njihovem mnenju povzročilo nadaljnjo erozijo javnega zdravstva, čakalne vrste pa bi se podaljšale še pred iztekom mandata sedanje vlade. O kakovosti zakona pa po njihovih navedbah govori tudi dejstvo, da je ministrstvo za zdravje v obrazložitev vključilo ureditev zdravstvene dejavnosti na Danskem, v Nemčiji in na Švedskem, zatem pa predstavilo zakon, "ki je v popolnem nasprotju z ureditvijo zdravstvene dejavnosti v omenjenih državah".

Predlogu nasprotuje tudi koordinacija zdravniških organizacij, ki poleg zdravniške zbornice združuje še Slovensko zdravniško društvo, sindikat Fides in Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc vztraja, da nov sistem podeljevanja koncesij ne bo vplival na čakalne dobe, pri čemer je izpostavila, da koncesionarjev ne ukinjajo, pač pa določajo pravila. V izjavi novinarjem je poudarila, da so želeli z novelo zakona na sistemski in zakonit način urediti podeljevanja koncesij in dovoljenj za delo, in sicer tako, da to ne bo podeljeno na osnovi interesa ali želje posameznika, pač pa na osnovi potreb prebivalcev.

Ministrica je sicer danes pojasnila tudi, da je koaliciji posredovala gradivo oz. izračune prenovljenega predloga zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, in sicer s prošnjo, da se koalicija čim prej sestane, da ji bo prenovljeni predlog predstavila. Medtem v koalicijskih poslanskih skupinah zatrjujejo, da gradiva niso prejeli.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window