Navigacija
Portal TFL

STA novice / Nevladne organizacije DZ pozivajo k zavrnitvi novele, ki alkohol vrača na športne dogodke

četrtek, 18.5.2017

Ljubljana, 18. maja (STA) - Nevladne organizacije s področja javnega zdravja pozivajo DZ, da zavrne novelo zakona o omejevanju porabe alkohola, ki bi spet omogočila prodajo alkohola na športnih dogodkih. "Ne gre za male športne klube, niti ne za pivo ali dve... Na velika vrata pred TV kamere vstopa alkoholna industrija," opozarjajo v sporočilu za javnost.

Po navedbah nevladnih organizacij gre za svojevrsten paradoks in neskladje vsebine s samim nazivom in namenom zakona, saj da bo nova ureditev povečala dostopnost in porabo alkohola. Problematično in etično sporno se jim zdi, "da bo zakonska sprememba omogočila alkoholni industriji, da bistveno lažje pred televizijskimi kamerami na zanjo novih prodajnih mestih znotraj športnih objektov tako ali drugače oglašuje svoje blagovne znamke alkoholnih pijač do 15 volumenskih odstotkov alkohola.

"To po obstoječi zakonodaji doslej ni bilo mogoče, zlasti z namenom, da se prepreči prikazovanje alkoholnih pijač otrokom in mladim, kar znanstveno dokazano vpliva na njihove manj tvegane in škodljive pivske navade," so opozorili.

Iz prakse po njihovih navedbah vemo, kako je videti prodajno mesto tobačnih izdelkov - "kot ogromen reklamni pano s številnimi barvitimi oglasi tobačnih izdelkov oziroma blagovnih znamk". Približno enako bo po vsej verjetnosti po njihovem prepričanju sčasoma videti prodajno mesto alkoholnih pijač znotraj športnega objekta, kjer pa so zlasti na večjih športnih tekmah prisotne televizijske kamere.

"Argument predlagateljev, da bodo z novo ureditvijo pridobili predvsem manjši športni klubi, je popolnoma neutemeljen in neresničen, saj doslej nismo od predlagateljev prejeli še nobenih konkretnih izračunov, koliko naj bi športni klubi od prodaje alkoholnih pijač sploh zaslužili po morebitnem sprejetju novega zakona," pravi Matej Košir z Inštituta Utrip in vodja mreže nevladnih organizacij s področja preventive Preventivna platforma.

Nevladnim organizacijam se na podlagi številnih posrednih informacij in "nekaterih neizpodbitnih dejstev porajajo dvomi v transparentnost celotne priprave in sprejemanja omenjenega zakona". Menijo namreč, da obstaja velika verjetnost korupcijskega tveganja na strani predlagateljev in vsaj posrednih povezav z alkoholno industrijo.

Miha Lovše s Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo pojasnjuje, da so pred nekaj dnevi DZ zaprosili, da pri nadaljnji parlamentarni obravnavi vzpostavi višje standarde transparentnosti in zagotovi popolno zakonodajno sled. Poslance so pozvali, da ponovno razmislijo o primernosti zakona za nadaljnjo obravnavo in sprejem v DZ, saj da je v neskladju z najpomembnejšimi znanstvenimi dognanji in priporočili Svetovne zdravstvene organizacije ter v nasprotju s strateškimi javnozdravstvenimi usmeritvami naše države in strategijo Evropske unije na področju alkohola iz leta 2006.

Prvopodpisani pod novelo Jani Möderndorfer (SMC) je sicer očitke že večkrat zavrnil. DZ bo o predlogu odločal na seji prihodnji teden.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window