Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada z nacionalnim programom zatiranja kriminalitete do varnega okolja za državljane

četrtek, 18.4.2019

Ljubljana, 18. aprila (STA) - Vlada je na današnji seji določila besedilo predloga resolucije o nacionalnem programu preprečevanja in zatiranja kriminalitete za obdobje 2019-2023. Njen cilj je "na podlagi predlaganih ukrepov doseči tako družbeno stanje, da bi se ljudje počutili varne". V resoluciji naslavlja različne oblike kriminalitete, tudi terorizem in sovražni govor.

Resolucija ima namreč za cilj zagotavljanje takšnega družbenega okolja, ki bo dolgoročno vplivalo na zmanjšanje kriminalitete, zagotavljalo varnost, bivanje in delo v varnem okolju, je vlada zapisala na Tumblrju.

Notranje ministrstvo, ki je pripravilo predlog resolucije, z njim tako naslavlja številna vprašanja, kako v Sloveniji zmanjšati kriminaliteto. Med drugim obširno obravnava vprašanje terorizma in njegovega obvladovanja.

Za ministrstvo je skrb vzbujajoč zlasti versko podprt nasilni ekstremizem v regiji zahodnega Balkana, Avstriji in Italiji. Posebno tveganje pomenijo vplivni verski in ideološki voditelji, ki so pogosto odgovorni za krepitev radikalizacije in novačenje za namen terorizma. Povezava s Slovenijo pa se kaže predvsem v logistični podpori, ki jo zagotavljajo posamezniki ali skupine pri novačenju tujih terorističnih borcev. Pri tem pomenijo posebno varnostno tveganje povratniki, ki se po daljši izpostavljenosti indoktrinaciji in nasilju - ter obenem dodatno usposobljeni za uporabo vojaškega orožja in taktik - v slabem psihofizičnem stanju vračajo v domovine.

Po oceni pristojnih organov terorizem Slovenije trenutno ne ogroža neposredno, ni pa mogoče izključiti morebitnih terorističnih aktivnosti, predvsem na tuja predstavništva pri nas. Na nacionalni ravni se bo zato nadaljevala razprava o ustrezni obliki prve nacionalne strategije za preprečevanje terorizma. Poleg tega želijo okrepiti in povečati operativno sodelovanje protiterorističnih enot držav zahodnega Balkana, Avstrije, Češke, Hrvaške, Europola in Interpola.

Ministrstvo namerava identificirati in omejiti nezakonite dejavnosti hudodelskih združb na balkanski poti. Na področju javnega spodbujanja sovraštva in nestrpnosti ter sovražnega govora ministrstvo v programu napoveduje pripravo poglobljene študije in pripravo akcijskega načrta ali drugega strateškega dokumenta, ki bo celovito urejal problematiko omejevanja sovražnega govora na sistemski ravni.

V resoluciji je med drugim obravnavan tudi pomen preventivnih aktivnosti. "Kriminalna prevencija mora biti sestavni del socialne politike, kar obsega zagotavljanje kakovosti življenja, zagotavljanje socialne in zdravstvene varnosti, zagotavljanje izobraževalnega sistema, zaščito in pomoč tveganim skupinam ter programe vključevanja marginalnih družbenih skupin v družbo," je vlada ob tem poudarila v sporočilu za javnost na Tumblrju in dodala, da si morajo pristojni organi prizadevati za večjo povezanost med različnimi politikami.

Poleg tega med ukrepi navajajo reorganizacijo kriminalistične policije v smeri centralizacije odkrivanja in preiskovanja hudih in organiziranih oblik kriminalitete na državni ravni po vzoru že obstoječega Nacionalnega preiskovalnega urada.

Statistični podatki kažejo, da je bilo med letoma 2013 in 2017 storjenih 369.743 kaznivih dejanj, v povprečju 74.000 kaznivih dejanj na leto. Preiskanost kaznivih dejanj se je v tem času gibala od 47 do 52 odstotkov, pri čemer sta se delež preiskanih kaznivih dejanj in delež kaznivih dejanj, ki jih je policija odkrila z lastno dejavnostjo, do leta 2015 povečevala, potem pa, kljub zmanjšanju obsega obravnavane kriminalitete, ponovno upadla.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window