Navigacija
Portal TFL

STA novice / Na odboru za zdravstvo kritično do poročila o stanju otroške srčne kirurgije (dopolnjeno)

četrtek, 14.3.2019

Ljubljana, 14. marca (STA) - Člani parlamentarnega odbora za zdravstvo so danes obravnavali poročilo ministrstva za zdravje o izvajanju programa otroške srčne kirurgije, do katerega so bili precej kritični. S sklepom so nato ministrstvu naložili, naj odbor seznani še z ugotovitvami strokovnega nadzora nad izvajanjem programa in sistemskega nadzora nad delovanjem NIOSB.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Pia Vračko je v predstavitvi poročila, ki ga je odbor DZ za zdravstvo zahteval na novembrski seji, ocenila, da je Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana uspešno vzpostavil program otroške srčne kirurgije po ukinitvi Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB).

Kot je dejala, so od odločitve, da bo program otroške srčne kirurgije še naprej izvajal klinični center, ker da je edini usposobljen in zmožen zagotoviti najboljšo možno oskrbo otrok, na ministrstvu spremljali izvajanje programa v UKC. Ugotavljajo, da je tam za bolnike poskrbljeno ustrezno, varno in kakovostno.

Ob tem je opomnila, da bo zaradi nizkega števila bolnikov Slovenija še naprej odvisna od sodelovanja s tujino. Poleg rednega sodelovanja z nekaterimi tujimi centri so se predstavniki UKC konec januarja srečali tudi s srčnimi kirurgi - otroškimi kardiologi iz zagrebške bolnišnice, da bi ocenili možnosti za sodelovanje in pomoč pri zahtevnih situacijah, je še dejala državna sekretarka.

Tudi strokovni direktor kirurške klinike Matjaž Veselko je poudaril, da Slovenija najbrž celotnega programa ne bo mogla izvajati sama. Cilj pa je, da bi doma lahko operirali od 90 do 95 odstotkov otrok, kar bi po oceni Veselka lahko dosegli v štirih ali petih letih.

Tako poslanec SMC Jani Möderndorfer kot poslanka SDS Jelka Godec, ki vodi parlamentarno komisijo o ugotavljanju odgovornosti na programu otroške kardiologije, sta bila do poročila ministrstva zelo kritična. Po njunih informacijah do težav v kliničnem centru namreč še vedno prihaja. Poslanca sta tudi ocenila, da tisti, ki so težave na programu zakrivili, zdaj teh ne morejo reševati.

"S tem poročilom se še seznaniti ne rabimo. Čakam, da pride nov minister in pojasni, kako si predstavlja vizijo," je bil kritičen Möderndorfer. Godčeva je v razpravi opomnila, da je minister Samo Fakin, ki trenutno sicer zapušča vodenje resorja zaradi zdravstvenega stanja, napovedoval sistemski nadzor na delovanjem NIOSB. Tudi sicer se je velik del današnje razprave osredotočal na pomen nadzora nad programom in NIOSB.

Člani odbora so nato soglasno sprejeli sklep, ki ga je predlagal Möderndorfer, dopolnila pa Godčeva, da naj ministrstvo odbor za zdravstvo seznani tako s poročilom strokovnega nadzora o izvajanju otroške srčne kirurgije kot tudi s poročilom o sistemskem nadzoru nad delovanjem NIOSB, ko bosta ta opravljena.

Kot je napovedala državna sekretarka, bo Zdravniška zbornica Slovenije z vključevanjem tujih strokovnjakov s tega področja strokovni nadzor izvedla v kratkem.

S poročilom pa je bil bolj zadovoljen poslanec Željko Cigler (Levica). "Verjamem, da se vzpostavlja visoka skrb za otroke s srčnimi obolenji. Čas je, da se ta zgodba nekje zaključi in se to občutljivo temo neha zlorabljati za neke druge interese," je dejal in dodal, da za odgovorno in kakovostno delo stroka rabi sredstva, opremo in čim manj vmešavanja politike.

"Treba je ponovno vzpostaviti zaupanje, ki je bilo veliko prelahko izgubljeno," je izpostavil poslanec SAB Vojko Starović.

Na ministrstvu po besedah Vračkove kliničnemu centru polno zaupajo pri opravljanju programa. "Pri tem ne pričakujemo, da ob tako zahtevnih zdravljenjih ne bo prihajalo do nobenega kritičnega dogodka oziroma žalostnega zaključka zdravljenja. To bi bilo nerealno pričakovati," je še dejala.

"Vedno me zaskeli, ko govorite o varnih programih. Tisto, kar mi lahko naredimo oziroma kar smo dolžni narediti, je zagotoviti, da sta odnos do bolnikov in obravnava maksimalno strokovna in korektna," je poudaril strokovni direktor pediatrične klinike Janez Jazbec in ob tem izpostavil, da v Sloveniji otroci umirajo tudi zaradi drugih bolezni, pa se o tem toliko ne govori. Po njegovi oceni je nekdo iz programa otroške srčne kirurgije naredil politični problem, njih pa zanima strokovno reševanje. Zbrane je pozval, naj stroki omogočijo pogoje, v katerih bo strokovne težave lahko reševala sama.

Na dnevnem redu današnje seje je bila predvidena tudi obravnava predloga spremembe zakona o zdravstveni dejavnosti, ki ga je v parlamentarno obravnavno januarja vložila Levica. Točka je bila prekinjena, saj je poslanec Levice Miha Kordiš pojasnil, da so se z ministrstvom in koalicijo dogovorili, da skupaj izbrusijo dikcijo člena, ki določa pogoje za pogodbeno izvajanje zdravstvenih storitev za javne zavode.

Predsednik odbora Franc Trček je ob tem napovedal, da bodo predlog obravnavali na eni od naslednjih sej in ob tem izrazil upanje, da bo amandma "takrat v takšnem agregatnem stanju, da bo ustavno nesporen in tudi izvedljiv".

Na eni od naslednjih sej bodo po današnjih predlogih spregovorili tudi o poteku sanacij javnih zdravstvenih zavodov, predvidoma skupaj s komisijo za nadzor javnih financ, je še napovedal Trček.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window