Navigacija
Portal TFL

STA novice / Radio Slovenija: Arhiv razrešenega notarja Sikoška prevzel notar Jeromen

petek, 21.9.2018

Ljubljana, 21. septembra (STA) - Po mesecu in pol od razrešitve ljubljanskega notarja Jožeta Sikoška je notarjem uspelo popisati njegov arhiv, notar Jernej Jeromen je prevzel njegove spise. Je pa pregled pokazal tudi, da notar nekaterih že plačanih zadev ni opravil. V notarski zbornici računajo, da bo ministrstvo čim prej imenovalo novega notarja, je poročal Radio Slovenija.

Sikošek je vse svoje spise zložil v 599 škatel in jih pustil v skladišču. Trije notarji so 13 dni v prostorih Mikrografije v Novem mestu popisovali arhiv, ki ga je za seboj pustil razrešeni notar. Ministrstvo za pravosodje je Sikoška sredi julija razrešilo po ugotovitvi, da je bil maja lani pravnomočno obsojen na osem mesecev pogojne zaporne kazni zaradi zlorabe položaja ali pravic. Med spornimi Sikoškovimi ravnanji pa je tudi lanska overitev posojilne pogodbe v vrednosti 450.000 evrov med stranko SDS in državljanko BiH Dijano Đuđić.

Ko so notarji opravili popis arhivov, jih je prevzel notar Jernej Jeromen, posle razrešenega pa opravlja še šest ljubljanskih notarjev. Po besedah predsednice Notarske zbornice Slovenije Sonje Kralj se lahko nekdanje Sikoškove stranke obrnejo neposredno na Jeromna ali na katerega koli drugega notarja. "Stranke lahko pooblastijo notarja v svojem domačem kraju, da ta kontaktira s prevzemnikom arhiva, lahko tudi dvignejo svoje spise, če so še aktivni in je v zvezi z njimi treba še kaj postoriti, kar bi želeli opraviti kjer koli drugje," je dejala za radio.

Zagotovila je, da večjih zapletov ni. Prevzemnik arhiva, notar Jeromen z vsemi strankami kontaktira, zadeve se po besedah Kraljeve rešujejo sproti, spisi se prevzemajo iz arhiva v Novem mestu in se dostavljajo v notarsko pisarno.

A nekaj težav vendarle je, med drugim je nekaj strank moralo za isto storitev plačati dvakrat. Storitev so namreč v preteklosti že plačali Sikošku, ki pa je ni opravil, in novemu notarju, ki je storitev dejansko opravil. Kraljeva je za radio pojasnila, da s temi strankami skušajo situacije razrešiti, jim razložiti, tako da zapletov doslej ni bilo.

Kot opozarja radio, se podobni problemi lahko pojavijo tudi še v prihodnje, Kraljeva pa zagotavlja, da jih bodo reševali sproti.

Predsednica notarske zbornice je izrazila upanje, da bo izpraznjeno notarsko mesto čim prej zapolnjeno. "Notar, ki bo imenovan na mesto razrešenega, bo prevzel tudi arhiv," je pojasnila in zagotovila, da so bili opravljeni vsi tekoči posli razrešenega notarja, predvsem v zvezi z registri, zemljiško knjigo, pa tudi vse v zvezi s prodajo in vpisom stanovanj velike soseske v Ljubljani.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window