Navigacija
Portal TFL

STA novice / Začetek zbiranja podpisov za predlog zakona o prepovedi objavljanja javnomnenjskih raziskav o podpori politikom

sreda, 9.5.2018

Ljubljana, 09. maja (STA) - Z današnjim dnem začenja teči šestdesetdnevni rok, ki ga je predsednik DZ Milan Brglez določil za zbiranje podpisov podpore za predlog zakona o prepovedi objavljanja javnomnenjskih raziskav o podpori politikom in političnim strankam. Zadnji dan, ko bo še mogoče zbirati podpise, je 7. julij.

Pobudo volivcem za vložitev omenjenega predloga zakona je vložila stranka ReSET - Rešimo Slovenijo elite in tajkunov. Če bo pobudniku uspelo zbrati in v DZ vložiti zadostno število podpisov, torej najmanj 5000, bo predsednik DZ o vložitvi predloga zakona obvestil poslanke in poslance, predlog zakona bo tudi javno objavljen, z dnem objave pa se bo začel (redni) zakonodajni postopek. Če podpisov ne bo dovolj, bo postopek končan.

V stranki ReSET menijo, da je prepoved objavljanja javnomnenjskih raziskav, ki merijo politično podporo, za demokratičen proces nujna. Kot so opozorili, javnomnenjske raziskave vplivajo na podzavest volivcev in s tem na njihovo odločitev na volitvah.

V stranki tudi ugotavljajo, da so rezultati teh anket neverodostojni, saj niti dve anketi, izvedeni v istem časovnem obdobju, ne ponudita enakih rezultatov. Menijo pa tudi, da je s statističnega vidika reprezentativnost vzorcev vprašljiva, saj ankete ne morejo zajeti vseh motečih spremenljivk, interval zaupanja na tako majhnih vzorcih, na katere se opira večina anket, pa je prevelik, da bi bil merodajen.

"Skrb vzbujajoče je, da živimo v družbi, kjer se oblikuje politični prostor z informacijami, ki jih je mogoče prirediti. Rezultati anket namreč nato služijo kot priročen izgovor za medijsko pozornost samo določenim strankam in politikom. Vse to postavlja v deprivilegiran položaj ostale stranke," so ob vložitvi pobude v DZ v stranki navedli besede predsednika stranke ReSET Martina Ivca.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window