Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vladne stranke zakon o dostopnosti do spletišč in mobilnih aplikacij podpirajo, v SDS in Levici kritični

ponedeljek, 16.4.2018

Ljubljana, 16. aprila (STA) - DZ je v okviru druge obravnave opravil razpravo o predlogu vladnega zakona o dostopnosti do spletišč in mobilnih aplikacij, ki bi zlasti oviranim osebam zagotovil lažji dostop do storitev in informacij javnega sektorja. Vladne stranke so v predstavitvi stališč poslanskih skupin predlog podprle, kritični pa so v SDS in Levici.

Kot je povedal minister za javno upravo, ki opravlja tekoče posle, Boris Koprivnikar, je namen zakona zagotoviti lažji dostop do storitev in informacij javnega sektorja vsem uporabnikom, predvsem pa oviranim osebam. Zakon tako med drugim vse državne organe ter osebe javnega prava, pa tudi organe lokalnih samoupravnih skupnosti, nacionalno rtv-hišo, vrtce in šole zavezuje k ureditvi spletnih mest na način, da bodo uporabna tudi za ovirane osebe.

Po besedah Koprivnikarja zakon zadeva okoli 1360 organizacij, ki bodo morale na spletnih straneh zagotoviti ustrezno velikost pisave, ustrezno ozadje, videoposnetke pa opremiti z znakovnim jezikom za gluhe.

Z zakonom v slovenski pravni red prenašamo tudi istoimensko evropsko direktivo, kar mora država narediti do septembra letos.

Janja Sluga (SMC) je v predstavitvi stališč poslanskih skupin povedala, da splet postaja eden ključnih elementov današnjega življenja, zato je pomembno, da ga lahko uporabljajo vsi, tudi ovirane osebe. "Obveznosti zavezancev po zakonu bodo, da so njihova spletišča in mobilne aplikacije zaznavne, delujoče, razumljive, robustne in dostopne. To bo v praksi pomenilo, da si bo lahko uporabnik prilagodil vsebino na način, da bo zanj uporabna," je dejala.

V DeSUS po besedah Benedikta Kopmajerja zakon podpirajo, ker bo uporabnikom olajšal dostop do spletnih vsebin z informacijami javnega sektorja. Se pa zavedajo, da bo treba v prihodnje urejenost spletišč in mobilnih aplikacij vzpodbujati še naprej.

Po mnenju Bojane Muršič je zakon "korak k boljši in dostopnejši družbi za vse", zato je napovedala, da ga bodo v SD podprli. V Sloveniji smo po njenem mnenju na področju zagotavljanja vključevanja invalidov sicer dosegli dobre in zavidanja vredne rezultate, a "to ne pomeni, da se v pridnosti stanje na tem področju ne more še izboljšati".

Po mnenju Tomaža Lisca in SDS zakon zasleduje pravi cilj, ne smemo pa "zanemariti nove obveznosti in bremena, ki jih bo prinesel organom na lokalni ravni". Tudi rešitev, da zavezancu v primeru, da bi zakon zanj pomenil nesorazmerno breme, ni treba izpolniti nekaterih določb, po mnenju Lisca ni dobra. "Država bi morala zagotoviti sredstva, da se omogoči izvajanje zakona, sicer bodo znova prikrajšani nekateri uporabniki in bo prišlo do razlik med njimi," je opozoril.

Franc Trček (Levica) je ocenil, da zakon sicer obravnava pomembno področje, kljub temu pa meni, da vlada ni opravila svojega dela. "Skrbi za invalide bi morali posvečati več pozornosti, ne zgolj na neki kozmetični ravni, kar ta zakon žal je. Predvsem s sistemskimi zakoni bi morali poskrbeti, da dokončno odpravimo izključenost invalidov," je dejal, zakonu pa očital polovičarstvo.

O predlogu zakona bo DZ odločal v torek v okviru glasovanj.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window