Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ podprl novelo zakona o cestah

torek, 13.2.2018

Ljubljana, 13. februarja (STA) - DZ je danes z 51 glasovi za in štirimi proti podprl novelo zakona o cestah, ki med drugim ureja problematiko odstranjevanja poškodovanih in pokvarjenih tovornih vozil na hitrih cestah in avtocestah.

Na novo zastavljeni sistem odstranjevanja poškodovanih in pokvarjenih vozil na avtocestah in hitrih cestah po pojasnilih ministra za infrastrukturo ne posega v pravice uporabnikov, saj za uporabnike uvaja novosti zgolj v tem, da bo lahko odvoz tovornega vozila opravil tisti izvajalec, s katerim bo Dars po izvedenem javnem razpisu sklenil pogodbo.

Pogodbeni izvajalec odvoza vozil bo lahko svojo storitev zaračunal v skladu s cenikom, v katerem bodo določene najvišje cene, ki jih bo mogoče zaračunati za posamezno storitev.

Novela zakona uvaja še definicijo t.i. skupnega prometnega prostora, možnost vzpostavitve poskusne prometne ureditve na državni cesti, v slovenski pravni red se prenaša evropska direktiva v delu, ki se nanaša na vzpostavitev sistemov za prepoznavo vozil ali skupine vozil, ki sama ali skupaj s tovorom presegajo dovoljene mase.

Z načelom celovite ureditve področja izrednih prevozov se iz zakona o voznikih prenašajo določbe, ki se nanašajo na usposabljanje spremljevalcev izrednih prevozov. Ob tem pa področje izvajanja usposabljanja spremljevalcev izrednih prevozov ostaja v pretežni meri enako sedanjemu.

Da bi omogočili poenoteno vnašanje podatkov o kršitvah največjih dovoljenih mer in mas vozil v nacionalni elektronski register, se kazenske določbe v tej zvezi predpisujejo na način, ki je predpisan z evropsko regulativo, pri tem pa globe za kršitve v tej zvezi ostajajo pretežno v okviru zdaj predpisanih, je navedel minister.

S predlogom zakona se zvišujejo tudi globe za prekrške, povezane s postavitvijo oz. uporabo objektov za obveščanje in oglaševanje.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window