Navigacija
Portal TFL

STA novice / Na odboru DZ podpora zakonskemu predlogu za preprečitev zlorabe stranske udeležbe v postopku

četrtek, 11.1.2018

Ljubljana, 11. januarja (STA) - Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je na današnji seji brez glasu proti podprl dopolnitev zakona o dostopu do informacij javnega značaja. Novelo so na pobudo novinarskih organizacij vložili koalicijski poslanci. Z zakonskim predlogom želijo preprečiti zlorabo instituta stranske udeležbe v upravnem postopku.

Predlagatelji so novelo vložili v parlamentarno obravnavo po skrajšanem postopku. Po njihovih navedbah je cilj predlaganih rešitev, da v primeru, ko gre za očitno javno dostopne podatke, lahko prosilci do njih pridejo brez nepotrebnega zavlačevanja upravnega postopka, v razumnem roku in brez prekomernih oziroma nepričakovanih stroškov.

S predlagano dopolnitvijo zakona se po besedah Anite Koleša (SMC) določa, da je - ne glede na določbe zakona, ki ureja splošni upravni postopek - "v postopku z zahtevo za dostop do informacij javnega značaja ali njihovo ponovno uporabo stranka postopka samo prosilec, kadar je predmet odločanja dostop do podatkov, za katere je z zakonom določeno, da so javni".

V Društvu novinarjev Slovenije, Združenju novinarjev in publicistov, Sindikatu novinarjev Slovenije in Transparency International (TI) Slovenia so septembra lani opozorili na problem, ki ga v praksi predstavlja institut stranske udeležbe v upravnem postopku dostopa do informacij javnega značaja. Predstavniki naštetih organizacij so problem izpostavili tudi na današnji seji odbora.

V novinarskih vrstah menijo, da je udeležba tretjih oseb, ko bi odločitev lahko vplivala na njihove pravice, potrebna, vendar pa jih ne gre klicati v postopek dostopa do informacij javnega značaja takrat, ko gre za podatke, ki so po zakonu določeni kot javni. Zdajšnja ureditev po njihovi oceni ni le v oviro državljanom na splošno, temveč tudi otežuje ali celo onemogoča delo novinarjev.

V imenu vlade je na seji odbora podporo noveli izrekel državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Nejc Brezovar. Da je treba institut stranske udeležbe in s tem povezane stroške v zakonu o dostopu do informacij javnega značaja urediti specialno glede na splošno ureditev v zakonu, ki ureja upravni postopek, se je strinjala tudi informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.

Pri reševanju pritožbenih zadev v praksi so po besedah Prelesnikove ugotovili, da lahko nekritično sledenje pravici stranskih udeležencev v postopku povzroči nesorazmerno visoke stroške, poleg tega pa se zaradi tega tudi podaljša postopek. Izpostavila je, da je zadeva še posebej nesorazmerna, če gre za podatke, ki so po zakonu "absolutno" javni.

Prav tako brez glasu proti je odbor sprejel tudi koalicijsko dopolnilo. Z njim so v SMC, DeSUS in SD prisluhnili pomisleku vlade, da dikcija v zakonskem predlogu, ki se nanaša na podatke, za katere je z zakonom določeno, da so javni, ni dovolj natančna in bi lahko posegla v pravico do stranske udeležbe v upravnem postopku, kadar je ta upravičena.

Sicer je tudi parlamentarna zakonodajno-pravna služba opozorila, da po predlagani rešitvi v postopku o zahtevi za dostop ali ponovno uporabo informacij ne bodo mogle sodelovati vse osebe, ki bi jim materialno pravo priznavalo pravno varovan položaj v postopku, ampak bo njihova udeležba odvisna od presoje organa, ali zakon določa, da je podatek javen.

Ocena organa prve ali druge stopnje bi torej po opozorilu zakonodajno-pravne službe lahko izključila obstoj pravne koristi stranskih udeležencev v postopku.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window