Navigacija
Portal TFL

STA novice / Po vetu DS na odboru vnovična podpora tudi spremembam zakona o financiranju občin

petek, 24.11.2017

Ljubljana, 24. novembra (STA) - Spremembe zakona o financiranju občin, na katere je DS sprejel veto, so na odboru DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo danes znova dobile zadostno podporo. Da so zakonske rešitve ustrezne, je glasovalo 11 članov odbora, dva sta bila proti. Na seji DZ pa bo jih bo morala, da bodo obveljale, podpreti večina vseh poslancev.

V razpravi pred odločanjem sta se oglasila zgolj Zvonko Lah in Tomaž Lisec, ki sta napovedala, da bodo v NSi in SDS glasovali proti zakonu. Lah je ob tem opozoril na kar nekaj vprašanj, ki bi jih na področju lokalne samouprave morali urediti drugače. Med drugim je menil, da bi morali opraviti natančen pregled pristojnosti, ki jih občinam nalagajo zakoni, uredbe in pravilniki, ter nato sprejeti odločitev, kaj storiti in od kje zagotoviti sredstva.

Podobno med drugim opozarjajo državni svetniki, saj je eden od njihovih očitkov, da manjka objektivna analiza. Ugotavljajo tudi, da so bile spremembe zakona o financiranju občin vložene brez resnejše uskladitve z združenji občin.

Kritike svetnikov prav tako letijo na konkretne rešitve, ki so po njihovi oceni škodljive za občine. Med drugim nasprotujejo predvidenemu postopku določitve povprečnine z upoštevanjem makroekonomskih okoliščin, saj zanje ni sprejemljivo, da bi na tej podlagi sredstva občinam arbitrarno nižali na predlog vlade, ampak bi morali za to določiti merila. Kot je danes dejal državni svetnik Milan Ozimič, gre za izvrševanje potreb in nalog, ki jih morajo občine zagotoviti svojim občanom, ta zakon pa gre prav gotovo na škodo uresničevanja tega poslanstva.

Državni svetniki so zaradi ocene, da je škodljiv za občine, v začetku tedna veto sprejeli tudi na zakon o izvrševanju proračunov za leti 2018 in 2019. V njem določena povprečnina namreč, kot so izpostavili, ne zagotavlja primernega financiranja občin. O tem je zjutraj potekala daljša razprava na odboru za finance in monetarno politiko, ki pa je zakon prav tako vnovič podprl.

Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je sicer danes brez glasu proti sprejel tudi predlog sklepa o ustavitvi postopka razpustitve občinskega sveta občine Kostanjevica na Krki.

Konec oktobra so svetniki vendarle sprejeli dopolnjena predloga občinskih proračunov za tekoče in prihodnje leto ter s tem izpolnili pogoj, ki jim ga je zaradi nepravočasnega sprejetja omenjenih dokumentov postavil DZ. Če proračunov ne bi sprejeli, bi DZ občinski svet razpustil. Tako pa odbor v sklepu ugotavlja, da je občinski svet odpravil nezakonito ravnanje in DZ predlaga, da se postopek o razpustitvi občinskega sveta ustavi.

Prav tako se je odbor seznanil s skupnim poročilom o izvajanju zakona o dostopu do informacij javnega značaja za leti 2015 in 2016. Podatki se nanašajo na državne organe in organe lokalnih skupnosti.

Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za javno upravo Nejca Brezovarja se število skupno rešenih zahtev vsako leto povečuje; tako je bilo leta 2015 rešenih 7828 zahtevkov, leta 2016 pa 8387 zahtevkov. Število odločb informacijskega pooblaščenca v zvezi s pritožbami zoper odločitve državnih organov in samoupravnih lokalnih skupnosti pa se v primerjavi z letom 2014, upoštevajoč več vlog oz. rešenih zahtev, ni veliko povečalo.

Kot je ugotavljal Brezovar, večina državnih organov in lokalnih skupnosti relativno dobro pozna vsebino in obveznosti, ki so jim z zakonom naložene. S tem je soglašala tudi informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.

Odbor je danes pritrdil tudi mnenju zakonodajno pravne službe DZ, da zahtevi upravnega sodišča za oceno ustavnosti drugega odstavka šestega člena zakona o elektronskih komunikacijah nista utemeljeni.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window