Navigacija
Portal TFL

STA novice / V SMC ministrico Katičevo pozivajo k ustreznim popravkom predloga zakona o obrambi

ponedeljek, 20.11.2017

Ljubljana, 20. novembra (STA) - V SMC ministrico za obrambo Andrejo Katič pozivajo, naj do druge obravnave v DZ pripravi ustrezna dopolnila, s katerimi bi izboljšali predlog zakona o obrambi, ki ga obravnava DZ. "Sicer menimo, da za sprejem zakona v DZ ne bo mogoče zagotoviti potrebne dvotretjinske večine," je na novinarski konferenci povedal poslanec SMC Marjan Dolinšek.

V SMC po Dolinškovih besedah ocenjujejo, da trenutno besedilo predloga zakona, ki je sicer prestal prvo obravnavo v DZ, "ni to, kar bi moralo biti". "Ker se čutimo odgovorne, ne moremo pristajati samo na to, da se bo zakon sprejelo. Pričakujem, da nas bo ministrica poslušala in tudi uslišala, v nasprotnem primeru po mojem videnju dveh tretjin glasov ne bo mogoče zagotoviti," je povedal. Dodal je, da zakona v primeru, da ne bo izboljšan, ne bo podprla niti SMC.

Za SMC je po besedah poslanca problematično, da zakon koncepta obrambe ne opredeljuje tako, kot to določa 124. člen ustave, ki določa, da se z zakonom določi vrsto, obseg in organizacijo obrambe. "Tega je v trenutnem predlogu zaznati malo, zato ga je treba dodelati do mere, da bo pokril vse tri omenjene elemente," je dejal.

Da zakon ni tisto, kar bi moral biti, je bilo po Dolinškovih besedah čutiti že tudi iz samih pripomb v prvi obravnavi zakona, prav tako je to mogoče sklepati iz mnenja zakonodajno-pravne službe DZ, ki vsebuje kar 20 strani "pripomb in pomislekov".

"Prepričan sem, da bo ministrica to razumela in v prihodnjih dneh tudi sprejemala vse sugestije in pripombe, saj do zdaj temu v veliki meri ni bilo tako," je dejal.

Na vprašanje, ali je predlog zakona mogoče popraviti zgolj z dopolnili, je Dolinšek odgovoril pritrdilno. Ob tem je navedel, da so v DZ že sprejemali zakon, k kateremu je bilo vloženih 50 dopolnil. Prepričan je tudi, da je zakon mogoče sprejeti še v tem mandatu. "Bo pa za to potrebnih veliko naporov, posluha in razumevanja," je dodal.

Predlog zakona bo sicer pred poslanci znova 1. decembra, ko bo o njem razpravljal odbor za obrambo.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window