AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek BETA

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Upravnega sodišča

UPRS Sodba I U 1700/2020-5 - brezplačna pravna pomoč - predhodni preizkus - ne bis in idem - neobrazložena odločba - bistvena kršitev določb postopka

ODDELEK
Upravni oddelek
DATUM ODLOČBE
26.11.2020
OPRAVILNA ŠTEVILKA
UPRS Sodba I U 1700/2020-5
INTERNA OZNAKA
UP00043909
SENAT, SODNIK
Irena Polak Remškar (preds.), Andrej Kmecl (poroč.), Irena Grm
INSTITUT VSRS
brezplačna pravna pomoč - predhodni preizkus - ne bis in idem - neobrazložena odločba - bistvena kršitev določb postopka
PODROČJE VSRS
BREZPLAČNA PRAVNA POMOČ - UPRAVNI POSTOPEK
IZREK
Tožbi se ugodi, sklep Okrožnega sodišča v Ljubljani št. Bpp 2003/2020 z dne 21. 10. 2020 se odpravi in se zadeva vrne istemu organu v ponovni postopek.
JEDRO
Toženka je ravnala pravilno, ko je uporabila določbe ZUP. Prav tako je toženka ravnala pravilno, ko je v okviru predhodnega preizkusa na podlagi 129. člena ZUP preizkusila, ali gre za zadevo, o kateri je bilo že odločeno. Vendar pa za odločitev na tej zakonski podlagi ne zadošča gola trditev, temveč mora organ svojo odločitev ustrezno obrazložiti (228. člen ZUP), kar v primeru ugotovitve, da gre za isto upravno zadevo, pomeni primerjavo obeh zahtev. Pri tem ne zadošča zgolj primerjava zahtevkov, saj izrecno besedilo 4. točke prvega odstavka 129. člena ZUP ugotovitev o identičnosti veže tudi na nespremenjeno dejansko in pravno podlago, na katero se ta zahtevek opira.

Ker se je organ v obravnavani zadevi oprl na ugotovitev, da tožnik z zahtevo za obnovo postopka, na katero se nanaša njegova prošnja za dodelitev BPP, ne namerava uveljavljati nobenih novih pravno relevantnih dokazov, bi moral opraviti vsaj osnovno primerjavo dokazov, ki jih je želel tožnik uveljavljati v prejšnji zadevi, z dokazi, ki jih želi uveljavljati tokrat.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window