Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

Sodba in sklep III Ips 98/2009 - pogodba o posredovanju - razlaga pogodbe – razlaga spornih pogodbenih določil – nejasna določila pogodbe – plačilo provizije – dovoljenost revizije...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Gospodarski oddelek
DATUM ODLOČBE
23.10.2012
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sodba in sklep III Ips 98/2009
INTERNA OZNAKA
VS4002129
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
pogodba o posredovanju - razlaga pogodbe – razlaga spornih pogodbenih določil – nejasna določila pogodbe – plačilo provizije – dovoljenost revizije – vrednost spornega predmeta - zavrženje revizije
PODROČJE VSRS
OBLIGACIJSKO PRAVO – CIVILNO PROCESNO PRAVO
IZREK
Reviziji se delno ugodi ter se razveljavi odločba sodišča druge stopnje v prvem odstavku izreka v zvezi z 2. točko izreka sodbe sodišča prve stopnje v delu, ki se nanaša na plačilo zneska 34.977,72 EUR, sodba sodišča prve stopnje pa v 2. točki izreka v delu, ki se nanaša na plačilo zneska 34.977,72 EUR, in se zadeva v tem obsegu vrne sodišču prve stopnje v novo sojenje.

Revizija zoper odločitev iz prvega odstavka odločbe sodišča druge stopnje v zvezi z 2. točko izreka sodbe sodišča prve stopnje se zavrne v delu, ki se nanaša na plačilo zneska 7.792,72 EUR.

Revizija zoper odločitev iz prvega odstavka odločbe sodišča druge stopnje v zvezi s 3. točko izreka sodbe sodišča prve stopnje se zavrne.

Revizija zoper odločitev iz prvega odstavka odločbe sodišča druge stopnje v zvezi s 4. točko izreka sodbe sodišča prve stopnje se zavrže.

Odločitev o revizijskih stroških se pridrži za končno odločbo.
JEDRO
Vsaka pogodbena določba, o katere vsebini se stranki ne strinjata, še ni nejasna. Nejasna določba v smislu 83. člena ZOR je le tista sporna določba, katere pomena ni mogoče enoznačno opredeliti niti s pomočjo drugega odstavka 82. člena OZ niti z uporabo drugih ustaljenih metod razlage.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window