AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek BETA

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-42/96 - Statut Mestne občine Celje (Uradni list RWS, št. 41/95), 1. čl. Zakon o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij (Uradni lis...

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitve se Ustavno sodišče sklicuje na svoji zadevi št. U-I-183/94 z dne 9. 11. 1994 (OdlUS III,122) in št. U-I-94/94 z dne 23.5.1994 (OdlUS III,59).
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-42/96
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US18561
GESLA
Občina, določitev območja. Določitev območja, kriteriji, naselje. Interes občine kot procesni pogoj za vložitev zadeve za oceno ustavnosti in zakonitosti (pravni interes). Delno odklonilno ločeno mnenje ustavnega sodnika.
NAPADENI AKT
Statut Mestne občine Celje (Uradni list RWS, št. 41/95), 1. čl. Zakon o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij (Uradni list RS, št. 60/94 in 69/94) (ZUODNO), 2. in 3. čl.
OBJAVA
Uradni list RS, št. 68/97
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Občina Štore
VRSTA AKTA
občinski predpis
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - ni v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
Člen 1 Statuta Mestne občine Celje ni v neskladju z Ustavo in zakonom. Ni v neskladju z Ustavo, da člena 2 in 3 Zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij določata območja občin po območjih naselij in da Zakonu o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij ni priložen grafični prikaz območij občin. Zahteva Občine Štore za oceno ustavnosti Zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij se zavrže, kolikor se nanaša na oceno ustavnosti določitve območij občin na tak način, da so posamezna naselja razdeljena med dve ali več občin.
EVIDENČNI STAVEK
Občinski statut ni v neskladju z Ustavo in zakonom, če določa območje občine tako, da povzema ustrezno določbo Zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij. Ni v neskladju z Ustavo, da je zakonodajalec pri oblikovanju prve mreže novih občin kot temeljno enoto (zidak) upošteval naselja v smislu Zakona o imenovanju in evidentiranju naselij, ulic in stavb. Ni v neskladju z Ustavo, da zakonu, ki določa območja občin, ni priložen grafični prikaz območij občin; zadošča, da so območja določena po območjih naselij, katerih evidenco (vključno z grafičnim prikazom) vodi pristojni upravni organ. Določbe Zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, s katerimi so posamezna naselja razdeljena med dve občini, ne posegajo v pravice Občine Štore, ker v njenem primeru do takšne zakonske rešitve ni prišlo.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window