Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSL Sodba II Kp 10836/2013 - kazniva dejanja zoper pravosodje - oviranje pravosodnih in drugih državnih organov - opis kaznivega dejanja - zakonski znaki kaznivega dejanja - kr...

SODIŠČE
Višje sodišče v Ljubljani
ODDELEK (*)
Kazenski oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
28.9.2017
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSL Sodba II Kp 10836/2013
INTERNA OZNAKA (*)
VSL00004290
SENAT, SODNIK
Mitja Kozamernik (preds.), Vera Vatovec (poroč.), Mitja Šinkovec
INSTITUT VSRS
kazniva dejanja zoper pravosodje - oviranje pravosodnih in drugih državnih organov - opis kaznivega dejanja - zakonski znaki kaznivega dejanja - kršitev kazenskega zakona - načelo zakonitosti - pravni standard - razlaga kazenskega zakona - prekoračitev obtožbe - kazenska ovadba - uradni zaznamki o zbranih obvestilih - načelo neposrednosti - sprememba sodbe - grožnja - ustrahovanje - resnost grožnje - dejanje po zakonu ni kaznivo
PODROČJE VSRS
KAZENSKO MATERIALNO PRAVO - KAZENSKO PROCESNO PRAVO - USTAVNO PRAVO
IZREK
I. Pritožbi se ugodi in se izpodbijana sodba tako spremeni, da se obtoženega A. A. sina B. in C., rojenega 1965 v D., stanujočega v D., na podlagi 1. točke 358. člena Zakona o kazenskem postopku (ZKP) oprosti obtožbe, da je z namenom, da bi v sodnem postopku vplival na pričanje E. E., zoper njo uporabil grožnjo in ustrahovanje, s tem, da je E. E., svoji bivši izvenzakonski partnerici, ki je predlagana za pričo v kazenskem postopku, ki teče na Okrožnem sodišču v Ljubljani pod opr. št. II K 91593/2010 zoper obdolženega A. A. in druge, v katerem se je 26. 11. 2012 začelo sojenje z razpisanim predobravnavnim narokom za obdolženega A. A., dne 26. 10. 2012 ob 14.20 uri, ko je prišel po skupnega mladoletnega otroka, na dvorišču družinske hiše na naslovu bivališča E. E. v D., grozil in jo ustrahoval tako, da jo je verbalno napadel vpričo njunega otroka, ki je omenjeno dogajanje opazoval, ter ji med kričanjem rekel, da ima časa do 26. 11., ko se začne obravnava v primeru F., oziroma slab mesec, da se dobi z njegovimi odvetniki, da uredijo zadeve, drugače bo kratko potegnila, in da bo šla cela vojska njegovih odvetnikov nad njo, da bodo vrtali po njenem življenju, klicali njenega bivšega direktorja in sodelavce, da ji bodo uničili ugled in življenje, da bodo šli nad njo z vsemi topovi in jo bodo raztrgali ter da naj premisli, kaj dela, saj bo v vseh časopisih pisalo, da je kradla dokumente in da hoče spraviti v zapor očeta svojega otroka, sam pa bo od "zadaj" gledal, kako jo bodo zmleli, s čimer je z grožnjo in ustrahovanjem od E. E. zahteval, da v kazenskem postopku zoper njega ne sme kot priča potrditi izjave, ki jo je dala v predkazenskem postopku državnemu tožilstvu v zadevi Kt-S-33/09, ampak mora pričati tako, kot ji bodo naročili njegovi zagovorniki, saj jo bo sicer medijsko uničil, kar bo imelo negativne posledice za njeno službo, posledice pa bo čutila preko skupnega skrbništva nad mladoletnim sinom, s čimer naj bi storil kaznivo dejanje oviranja pravosodnih in drugih državnih organov po prvem odstavku 286. člena KZ-1B. II. Stroški kazenskega postopka iz 1. do 5. točke drugega odstavka 92. člena ZKP, potrebni izdatki obtoženega ter nagrada in potrebni izdatki njegovega zagovornika obremenjujejo proračun.
JEDRO
Grožnje, ki jih domnevni storilec izreče priči z namenom, da bi vplival na njeno pričanje v sodnem postopku, morajo biti objektivno resne, tj. takšne narave in intenzivnosti, da so pri naslovniku objektivno zmožne povzročiti občutek ogroženosti (strahu) za življenjsko, telesno ali duševno celovitost oziroma tovrstno integriteto bližnje osebe. Če objektivna resnost vsebine groženj ni substancirana oziroma konkretizirana v opisu dejanja, dejanje ni kaznivo že po samem zakonu. Sodba se ne sme opirati na vsebino kazenske ovadbe in izjav, ki jih občani posredujejo organom odkrivanja in pregona tekom predkazenskega postopka, kolikor te vsebine ne potrjujejo dokazi, ki so bili neposredno izvedeni pred sodiščem. Navedenega pravila ni dopustno zaobiti z zaslišanjem državne tožilke, ki je sprejela kazensko ovadbo.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window