AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek BETA

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

Up-37/95 - Ustavna pritožba V. Č. zoper sklep Vrhovnega sodišča št. II Ips 754/94 z dne 10.11.1994 v zvezi s sklepom Višjega sodišča v Celju št. Cp...

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Up-37/95
VRSTA ZADEVE
ustavna pritožba
INTERNA OZNAKA
US18410
GESLA
Pravica do povračila škode. Pravica do zasebne lastnine in dedovanja. Lastnina, varstvo. Denacionalizacija, zahtevki, časovna meja uveljavljanja.
NAPADENI AKT
Ustavna pritožba V. Č. zoper sklep Vrhovnega sodišča št. II Ips 754/94 z dne 10.11.1994 v zvezi s sklepom Višjega sodišča v Celju št. Cp 221/94 z dne 9.3.1994 in sklepom Temeljnega sodišča v Celju, Enote v Šmarju pri Jelšah, št. N 17/93 z dne 8.12.1993
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
VRSTA AKTA
drugi akti
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
zavrnitev
IZREK
Ustavna pritožba V. Č. zoper sklep Vrhovnega sodišča v zvezi s sklepom Višjega sodišča v Celju in sklepom Temeljnega sodišča v Celju, Enote v Šmarju pri Jelšah se zavrne.
EVIDENČNI STAVEK
Očitno so neutemeljene pritožnikove trditve o kršitvi ustavnih pravic iz 26. in 33. člena Ustave, kolikor z njimi uveljavlja takšno razlago ZDen, po kateri časovna meja zahtevkom za denacionalizacijo iz naslova razlastitve sploh ni postavljena. Pritožnikovi ustavni pravici tudi nista bili kršeni z odločitvijo, po kateri pritožnik do denacionalizacije ni upravičen, saj je sodišče v konkretnem primeru, ko se zahteva denacionalizacija nepremičnin, ki so bile predmet kupoprodajnih pogodb, sklenjenih "pod grožnjo" razlastitve, pravilno uporabilo določbo 5. člena ZDen, odločitev pa utemeljeno izpeljalo iz vsebine 4. člena istega zakona, v katerem je postavljena časovna meja uveljavljanju denacionalizacijskih zahtevkov, tudi tistih iz naslova razlastitve.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window