Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

Sklep X Ips 260/2011 - dovoljenost revizije – denacionalizacija – trditveno in dokazno breme – pravica, izražena v denarni vrednosti – pomembno pravno vprašanje – odstop ...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Upravni oddelek
DATUM ODLOČBE
7.6.2012
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sklep X Ips 260/2011
INTERNA OZNAKA
VS1013825
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
dovoljenost revizije – denacionalizacija – trditveno in dokazno breme – pravica, izražena v denarni vrednosti – pomembno pravno vprašanje – odstop od sodne prakse – ovire za vračanje v naravi - zazidano stavbno zemljišče – pravnoodločilno obdobje ugotavljanja obstoja ovire – zelo hude posledice – začasna odredba
PODROČJE VSRS
UPRAVNI SPOR - DENACIONALIZACIJA
IZREK
I. Reviziji se zavržeta. II. Predlog prve, druge in tretje tožeče stranke za izdajo začasne odredbe se zavrže. III. Tožeče stranke in stranka z interesom A.A. same trpijo svoje stroške revizijskega postopka.
JEDRO
Pravica do vrnitve premoženja v naravi ni pravica, izražena v denarni vrednosti, zato v zvezi s to pravico, ki jo revidenti uveljavljajo z revizijo, ni izpolnjen pogoj za dovoljenost revizije po določbi 1. točke drugega odstavka 83. člena ZUS-1. Ker je pravno vprašanje, ki ga zastavlja revizija in se nanaša na pravnoodločilno obdobje ugotavljanja ovire za vračanje v naravi zaradi pozidanosti zemljišča z objektom, ki ni v lasti upravičenca, že rešeno v sodni praksi Vrhovnega sodišča, izpodbijana sodba pa od tako uveljavljene sodne prakse ne odstopa, ni izpolnjen pogoj za dovoljenost revizije po določbi 2. točke drugega odstavka 83. člena ZUS-1. Ker gre pri denacionalizaciji za pričakovanje morebitne pridobitve premoženja (pričakovana pravica), revidenti zgolj s sklicevanjem na finančne posledice zaradi nepridobitve te pravice niso izkazali zelo hudih posledic izpodbijane odločitve v smislu 3. točke drugega odstavka 83. člena ZUS-1.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window