Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-267/95 - Zakon o denacionalizaciji (Uradni list RS, št. 27/91 in 31/93) (ZDen), 3., 4., 87. čl.

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitve se Ustavno sodišče sklicuje na svoji zadevi št. U-I-6/95 z dne 5. 12. 1996 (OdlUS V,175) in št. U-I-69/92 z dne 10. 12. 1992 (OdlUS I,102).
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-267/95
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US18885
GESLA
Denacionalizacija, upravičenci, odvzem vojnega dobička. Načelo enakosti pred zakonom. Načelo pravičnosti. Enako varstvo pravic. Zakonodajalec, prosta presoja zakonodajalca. Upravna odločba, izdaja pod prisilo, izsiljevanjem in pritiskom.
NAPADENI AKT
Zakon o denacionalizaciji (Uradni list RS, št. 27/91 in 31/93) (ZDen), 3., 4., 87. čl.
OBJAVA
Uradni list RS, št. 35/98
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Anton Kunstelj, Ljubljana
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - ni v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
Določbi 3. in 4. člena Zakona o denacionalizaciji nista v neskladju z Ustavo, ker ne določata, da so upravičenci do denacionalizacije osebe, ki jim je bilo premoženje podržavljeno po Zakonu o odvzemu vojnega dobička, pridobljenega v dobi sovražnikove okupacije. Določba 87. člena Zakona o denacionalizaciji v delu, ki se glasi: "po zakonu o odvzemu vojnega dobička, pridobljenega v dobi sovražnikove okupacije", ni v neskladju z Ustavo.
EVIDENČNI STAVEK
Z vidika izhodišč in načel ZDen se Zakon o odvzemu vojnega dobička, pridobljenega v dobi sovražnikove okupacije, bistveno razlikuje od zakonov, določenih v 3. členu ZDen. Podržavljenje na podlagi navedenega zakona ne pomeni zgodovinske krivice, odpravljanju katerih je ZDen namenjen, temveč pomeni drugačen dejanski in pravni položaj od položaja tistih oseb, ki jim je država premoženje odvzela na podlagi predpisov iz 3. oziroma 4. člena oziroma dejanj iz 4. ali 5. člena ZDen. Za različno ureditev pravic prvih in drugih je zakonodajalec imel utemeljene razloge in torej ni ravnal arbitrarno. Krog upravičencev do denacionalizacije je uzakonil v polju svoje proste presoje, zato 3., 4. in 87. člen ZDen v izpodbijanem delu niso v neskladju s 14. členom Ustave in ne kršijo določb Ustave.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window