Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 129/97 - Pretres možganov, raztrganina vranice (ta je bila v takojšnjem operativnem posegu odstranjena), raztrganina kolenskih struktur in gole...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 129/97
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS000728
FISCHER
srednje hudi primer
HOSPITALIZACIJA
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
OPOMBA
II Ips 129/97. Reviziji obeh pravdnih strank sta bili zavrnjeni.
OŠKODOVANEC
Ženska, poškodovala se je v prometni nesreči. Ob škodnem dogodku je bila stara 27 let.
POŠKODBA
Pretres možganov, raztrganina vranice (ta je bila v takojšnjem operativnem posegu odstranjena), raztrganina kolenskih struktur in golenice v sklepu.
REHABILITACIJA
Nesposobna za pridobitno delo je bila 7 mesecev.
SKAŽENOST
900000 SIT Tožnica je v posledici škodnega dogodka utrpela dve večji močno vidni brazgotini na vsaki nogi (ena brazgotina je dolga 36 cm, druga pa 10 cm, obe pa potekata preko obeh kolenskih sklepov do goleni), ter zelo izstopajočo brazgotino dolžine 17 cm in višine 1 cm, ki poteka od prsnega koša do popka. Te objektivne spremembe se v oškodovankini zunanjosti odražajo in so vplivne na psihično počutje tožnice. Tožnica je mlada, 29 let stara ženska, še neporočena, ki zaradi teh brazgotin, ki kazijo njen videz, psihično trpi, in ima zaradi tega predsodke ter težave pri navezavi stikov z nasprotnim spolom.
SKUPINA
poškodbe glave in možganov - poškodbe kolena in goleni - poškodbe prsne in trebušne votline - izguba okončin in drugih organov
STRAH
800000 SIT Tožnica zaradi nezavesti ob nesreči ni utrpela primarnega strahu, vendar je pri tožnici obstajal sekundarni strah in sicer strah zaradi izgube vranice in strah pred gibalnimi sposobnostmi zaradi poškodbe kolen obeh nog.
TELESNE BOLEČINE
1300000 SIT Tožnica je po dveh opravljenih operativnih posegih trpela skupaj hude fizične bolečine 5 do 6 dni, srednje hude 19 dni, lahke trajne od 6 do 7 tednov, lahke občasne predvsem pri obremenitvi in razgibavanju pa približno 5 do 6 mesecev.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
4000000 SIT Tožničina življenjska aktivnost je na eni strani zmanjšana zaradi odstranitve vranice, na drugi strani pa je zaradi poškodb kolen omejena še v gibljivosti pri vsakdanjem življenju ter pri delu, kar je ocenjeno na 25% zmanjšanje življenskih aktivnosti.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window