Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-300/94 - Tarifni sistem za obračun oskrbe z vodo iz vodovodnega sistema in za obračun odvoda in čiščenja odpadne in padavinske vode preko kanal...

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitve se Ustavno sodišče sklicuje na svoje zadeve št. U-I-39/93 (OdlUS II,63), št. U-I-164/93 (OdlUS II,74), št. U-I-121/93 (OdlUS II,82), št. U-I-140/95 (OdlUS V,96), št. U-I-228/96 (OdlUS VI,21). K obravnavani zadevi so bile s sklepom Ustavnega sodišča pridružene zadeve št. U-I-335/94 z dne 19. 1. 1995, št. U-I- 21/95 z dne 9. 2. 1995, št. U-I-54/95 z dne 20. 4. 1995 zaradi skupnega obravnavanja in odločanja.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-300/94
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US19093
GESLA
Nepristojnost Ustavnega sodišča za oceno medsebojne skladnosti dveh aktov lokalne skupnosti. Nepristojnost Ustavnega sodišča za oceno skladnosti akta lokalne skupnosti s podzakonskim predpisom. Nepristojnost Ustavnega sodišča za oceno akta poslovanja. Komunala, oskrba z vodo, obračunavanje oskrbe in odvoda vode.
NAPADENI AKT
Tarifni sistem za obračun oskrbe z vodo iz vodovodnega sistema in za obračun odvoda in čiščenja odpadne in padavinske vode preko kanalizacijskega sistema v upravljanju Javnega podjetja Vodovod - Kanalizacija Ljubljana (Uradni list RS, št. 47/94) Sklep o višini tarifnih postavk za dovedeno vodo (Uradni list RS, št. 47/94)
OBJAVA
Uradni list RS, št. 73/98
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Ministrstvo za okolje in prostor in drugi
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - ni v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
Tarifni sistem za obračun oskrbe z vodo iz vodovodnega sistema in za obračun odvoda in čiščenja odpadne in padavinske vode preko kanalizacijskega sistema v upravljanju Javnega podjetja Vodovod - Kanalizacija Ljubljana (Uradni list RS, št. 47/94) ni v neskladju z zakonom. Pobuda za oceno zakonitosti Sklepa o višini tarifnih postavk za dovedeno vodo (Uradni list RS, št. 47/94) se zavrže.
EVIDENČNI STAVEK
Tarifni sistem oskrbe z vodo in odvajanja odpadne vode Mestne občine Ljubljana je abstraktni akt, ker določa metodologijo in kriterije za oblikovanje cen teh storitev. Sklep o določitvi višine postavk tarifnega sistema pa je le konkretni akt poslovanja. Ustavno sodišče ni pristojno za ugotavljanje, ali je občinski predpis o tarifnem sistemu oskrbe z vodo in odvajanja odpadne vode v skladu z vladnim ukrepom določitve cen. Občinski predpis tarifnega sistema oskrbe z vodo in odvajanja odpadne vode ni ukrep določitve cen po 5. in 10. členu Zakona o cenah, pač pa predpis, ki ga občina sprejme v svoji izvirni pristojnosti kot zavezanec za zagotovitev teh javnih dobrin in ustanovitelj javnega podjetja, ki te dobrine nudi. Mestna občina Ljubljana ima pravico sprejeti tarifni sistem oskrbe in odvajanja vode, čeprav še ni sprejet izvršilni predpis Ministrstva za okolje in prostor o metodologiji določanja cen po 26. členu Zakona o varstvu okolja. V obdobju do sprejema tega predpisa namreč ne obstoji noben izvršilni predpis, izdan na podlagi prej veljavnih zakonov, ki bi se ga morala mestna občina držati do sprejema navedenega predpisa ministra.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window