Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

VSRS sodba VIII Ips 71/2015 - nesreča pri delu - odgovornost za škodo od nevarne dejavnosti - odgovornost obratovalca - objektivna odgovornost - deljena odgovornost - ravnanje o...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Delovno-socialni oddelek
DATUM ODLOČBE
13.7.2015
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSRS sodba VIII Ips 71/2015
INTERNA OZNAKA
VS3006473
SENAT, SODNIK
Miran Blaha (preds.), mag. Ivan Robnik (poroč.), mag. Marijan Debelak, dr. Mateja Končina Peternel, Marjana Lubinič
INSTITUT VSRS
nesreča pri delu - odgovornost za škodo od nevarne dejavnosti - odgovornost obratovalca - objektivna odgovornost - deljena odgovornost - ravnanje oškodovanca - prometna nesreča - tovorno vozilo
PODROČJE VSRS
DELOVNO PRAVO - ODŠKODNINSKO PRAVO
IZREK
I. Revizija se delno ugodi, sodbi sodišč druge in prve stopnje se v ugodilnem delu spremenita tako, da se tožbeni zahtevek za plačilo odškodnine za nepremoženjsko škodo v višini 51.797,75 EUR zavrne, tožena stranka pa je dolžna tožeči stranki plačati mesečno rento za dodatne stroške od 8. 12. 2006 dalje v znesku 33 EUR do vsakega 15. dne v mesecu za tekoči mesec, tako da mora že zapadle obroke plačati v 15 dneh, bodoče obroke pa ob zapadlosti posameznega obroka, v primeru zamude z zakonskimi zamudnimi obrestmi.

II. Sicer se revizija zavrne.

III. Tožeča stranka je toženi stranki dolžan povrniti stroške postopka v znesku 13.561,31 EUR v 15 dneh, z zakonskimi zamudnimi obrestmi, ki tečejo od prvega naslednjega dne po poteku navedenega roka.
JEDRO
Revident se ne more razbremeniti celotne odgovornosti, ker je pri nevarni prevozniški dejavnosti možno pričakovati tudi kršenje predpisov o počitku s strani zaposlenega voznika in nanj tudi vplivati s povečanim nadzorom s strani delodajalca. Glede na dejanske ugotovitve o tožnikovem načinu vožnje, ki ni upošteval predpisov o počitkih med vožnjo, zaradi česar je prišlo do preutrujenosti in prometne nesreče, pa revident utemeljeno uveljavlja višji soprispevek tožnika k nastanku škode, kot sta ga presodili nižji sodišči.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window