Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-2/04 - Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o državljanstvu Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 96/02) (ZDRS), 19. čl.

OPOMBA US RS
K obravnavani zadevi je bila s sklepom Ustavnega sodišča z dne 12. 2. 2004 pridružena zadeva št. U-I-10/04 zaradi skupnega obravnavanja in odločanja.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-2/04
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US24757
GESLA
1.5.51.1.5.1 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku abstraktne presoje - Zavrnitev pobude - Ker je očitno neutemeljena. 5.2.2.4 - Temeljne pravice - Enakost (14.2) - Kriteriji razlikovanja (14.1) - Državljanstvo.
NAPADENI AKT
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o državljanstvu Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 96/02) (ZDRS), 19. čl.
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Branislav Stepanovič, Ljuba Blagojević in drugi, Ljubljana
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
sklep
VRSTA REŠITVE
zavrnitev
IZREK
Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti 19. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o državljanstvu Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 96/02) se zavrne.
EVIDENČNI STAVEK
Pravice državljanov drugih držav naslednic SFRJ, ki so urejene v Zakonu o urejanju statusa državljanov drugih držav naslednic nekdanje SFRJ v Republiki Sloveniji, se nanašajo na pridobitev statusa stalnega prebivališča in ne na pridobitev državljanstva, kar ureja izpodbijana določba. Namen izpodbijane določbe 19. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o državljanstvu je bil olajšati naturalizacijske postopke vsem osebam, ki imajo pristno zvezo z RS, to so osebe, ki so imele na dan 23. 12. 1990 prijavljeno stalno prebivališče v RS in od tega dne dalje v njej tudi neprekinjeno živele. Glede na navedeno so trditve pobudnikov, da je izpodbijana določba v neskladju z drugim odstavkom 14. člena Ustave, neutemeljene. Države suvereno določajo naturalizacijske pogoje, s katerimi predpisujejo okoliščine, ki utemeljujejo pristno zvezo med posameznikom in državo. V izpodbijani določbi so okoliščine, ki kažejo na pristno zvezo med prosilcem in RS, določene v pogoju neprekinjenega bivanja. Zato so neutemeljene navedbe pobudnikov, da je takšen pogoj v neskladju z Ustavo. Neutemeljene so tudi navedbe pobudnikov, da je enoletni rok za vložitev prošnje za pridobitev državljanstva na podlagi izpodbijane določbe prekratek. Izpodbijana določba omogoča določenemu krogu oseb, da pridobijo slovensko državljanstvo pod ugodnejšimi pogoji, kot so predvideni z redno naturalizacijo. Zato je zakonodajalec upravičen, da v polju proste presoje časovno omeji to možnost.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window