Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSC sodba I Cpg 54/2017 - pogodba o opravljanju upravniških storitev - učinek proti pravnemu nasledniku etažnega lastnika - nadomestilo stroškov izterjave v pavšalnem znesku

SODIŠČE
Višje sodišče v Celju
ODDELEK (*)
Gospodarski oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
10.3.2017
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSC sodba I Cpg 54/2017
INTERNA OZNAKA (*)
VSC0004730
SENAT, SODNIK
Branko Vitez
INSTITUT VSRS
pogodba o opravljanju upravniških storitev - učinek proti pravnemu nasledniku etažnega lastnika - nadomestilo stroškov izterjave v pavšalnem znesku
PODROČJE VSRS
STANOVANJSKO PRAVO - CIVILNO PROCESNO PRAVO
IZREK
I. Pritožbi se ugodi in se sodba prve stopnje v izpodbijanem delu, to je v zavrnilnem izreku pod II. točko, koliko se sklep o izvršbi Okrajnega sodišča v Ljubljani VL 166746/2015 z dne 30. 12. 2015 delno razveljavi za plačilo glavnice v znesku 600,00 EUR ter se tožbeni zahtevek tožeče stranke v tem delu zavrne, in v izreku o pravdnih stroških pod III. točko, kolikor tožeči stranki niso bili v celoti priznani priglašeni pravdni stroški, spremeni tako, da se njena izreka pod II. ter III. točko poslej glasita:

“II. Sklep o izvršbi Okrajnega sodišča v Ljubljani VL 166746/2015 z dne 30. 12. 2015 se vzdrži v veljavi tudi za plačilo glavnice v znesku 600,00 EUR; za plačilo zakonskih zamudnih obresti od zneska 411,81 EUR za čas od 20. 1. 2015 do 30. 4. 2015 pa se razveljavi in se tožbeni zahtevek tožeče stranke v tem delu zavrne.

III. Tožena stranka je dolžna tožeči stranki v roku 8 dni od prejema sodbe povrniti njene stroške pravdnega postopka v znesku 676,47 EUR, v primeru zamude z zakonskimi zamudnimi obrestmi, ki tečejo od prvega dne po izteku roka za prostovoljno izpolnitev obveznosti dalje do plačila.”

II. Tožena stranka mora v 8 dneh od vročitve te sodbe povrniti tožeči stranki stroške pritožbenega postopka v znesku 220,79 EUR z zakonskimi zamudnimi obrestmi, ki tečejo od prvega naslednjega dne po izteku roka za izpolnitev obveznosti, določenega v tej točki izreka, dalje do plačila.
JEDRO
Ker je med pravdnima strankama nesporno, da je Pogodba o opravljanju upravniških storitev še vedno veljavna (15. točka obrazložitve sodbe prve stopnje), je po povedanem nedvomno, da učinkuje tudi proti toženi stranki kot pravni naslednici prejšnjih etažnih lastnikov (njena lastninska pravica je bila vpisana v zemljiško knjigo 11. 7. 2012 (A 2-4)), čeprav je ni podpisala.

Ker sta pravdni stranki gospodarska subjekta in morata po Pogodbi o opravljanju upravniških storitev tožeča stranka opraviti upravniške storitve, tožena stranka pa izpolniti denarne obveznosti (15. točka obrazložitve sodbe prve stopnje), ne more biti nobenega dvoma, da se ZPreZP-1 uporablja tudi za obravnavano Pogodbo o opravljanju upravniških storitev.

Iz 14. člena ZPreZP-1 izhaja pravica upnika, da dobi od dolžnika nadomestilo stroškov izterjave v pavšalnem znesku, kar pomeni, da upnik dejanske višine teh stroškov ni dolžan niti zatrjevati niti dokazovati.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window