Navigacija
AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VDS sodba Psp 908/2005 - otroški dodatek - pridobitev podatkov po uradni dolžnosti - davčna tajnost

SODIŠČE
Višje delovno in socialno sodišče
ODDELEK (*)
Oddelek za socialne spore
DATUM ODLOČBE (*)
12.7.2006
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VDS sodba Psp 908/2005
INTERNA OZNAKA (*)
VDS03870
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
otroški dodatek - pridobitev podatkov po uradni dolžnosti - davčna tajnost
PODROČJE VSRS
socialno varstvo
IZREK
Z izpodbijano sodbo je sodišče prve stopnje ugodilo tožbenemu zahtevku tožnice tako, da je odpravilo dokončno odločbo tožene stranke RS, Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve št. 02085-78/2005/1 z dne 25.1.2005 ter sklep Centra za socialno delo C. št. 020-85-1032/04 z dne 24.6.2004 in zadevo vrnilo Centru za socialno delo C. v novo odločanje (1. točka izreka). Odločilo je, da je Center za socialno delo C. Dolžan izdati nov upravni akt, najkasneje v roku 30 dni od pravnomočnosti sodbe (2. točka izreka), tožena stranka pa tožnici povrniti njene stroške postopka v znesku 110.715,00 SIT z zakonskimi zamudnimi obrestmi od 19.10.2005 dalje do plačila, v roku 15 dni pod izvršbo (3. točka izreka).

Zoper sodbo se je pravočasno pritožila tožena stranka zaradi nepravilne uporabe materialnega prava in zmotne in nepopolne ugotovitve dejanskega stanja. Predlaga, da pritožbeno sodišče izpodbijano sodbo spremeni, oziroma podrejeno, da jo razveljavi in zadevo vrne sodišču prve stopnje v novo sojenje. Sporno je, ali je bila tožnica dolžna posredovati podatke o dohodkih moža oziroma ali bi jih moral po uradni dolžnosti pridobiti Center za socialno delo. Meni, da je sodišče spregledalo dejstvo, ki izhaja iz točke 7/4 v vlogi za uveljavitev pravice do otroškega dodatka, da se je z očetom otrok dogovorila, da ona uveljavlja otroški dodatek. Iz navedenega izhaja, da bi morala v korist otrok podati tudi podatke za svojega moža, saj se je očitno z njim dogovarjala. Nadalje navaja, da iz 1. odstavka 2. člena Pravilnika o postopkih za uveljavljanje pravice do družinskih prejemkov ne izhaja, da lahko Center za socialno delo po uradni dolžnosti pridobi podatke o dohodkih tožničinega moža, saj se prepoved, s katero lahko stranka izrecno prepove pridobivanje podatkov, nanaša le nanjo, ne pa tudi na ostale družinske člane. Posledično se pritožuje tudi zoper odločitev o stroških postopka.

Pritožba ni utemeljena.

 
JEDRO
V primeru, ko eden od staršev ne more predložiti podatkov o dohodkih drugega, mora center za socialno delo v postopku odločanja o otroškem dodatku te podatke, v skladu z 5. odst. 139. člena ZUP, pridobiti po uradni dolžnosti od pristojnega davčnega organa, ki je dolžan te podatke, ki so davčna tajnost, razkriti centru za socialno delo v skladu z 82. členom ZDavP-1.

Zato center za socialno delo takšne vloge ne sme zavreči kot nepopolne, temveč jo mora sam ustrezno dopolniti in vsebinsko odločiti o zahtevani dajatvi.

 

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window