Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Upravnega sodišča

UPRS sodba III U 71/2014 - inšpekcijski postopek - ukrep gradbenega inšpektorja - nevarna gradnja - ruševine - inšpekcijski zavezanec - začasni zastopnik

ODDELEK
Upravni oddelek
DATUM ODLOČBE
29.1.2015
OPRAVILNA ŠTEVILKA
UPRS sodba III U 71/2014
INTERNA OZNAKA
UN0021424
SENAT, SODNIK
Andrej Kmecl (preds.), Nataša Smrekar (poroč.), Tatjana Steinman
INSTITUT VSRS
inšpekcijski postopek - ukrep gradbenega inšpektorja - nevarna gradnja - ruševine - inšpekcijski zavezanec - začasni zastopnik
PODROČJE VSRS
GRADBENIŠTVO - UPRAVNI POSTOPEK - INŠPEKCIJSKO NADZORSTVO
IZREK
I. Tožbi se ugodi tako, da se odločba Inšpektorata RS za promet, energetiko in prostor, območne enote Koper-Nova Gorica, št. 06122-621/2013-55 z dne 9. 9. 2013 in njegov sklep št. 06122-621/2013-34 z dne 22. 7. 2013 odpravita ter se zadeva vrne istemu organu v ponovni postopek.

II. Tožena stranka je dolžna tožeči stranki povrniti stroške tega postopka v znesku 347,70 EUR v roku 15 dni od vročitve te sodbe.
JEDRO
V primeru že zgrajenega nevarnega objekta so inšpekcijski zavezanci njegovi lastniki. Investitor gradnje bi bil zavezanec le, če bi bila kot nevarna opredeljena gradnja, ki se še izvaja.

Utemeljen je tožbeni očitek, da iz izpodbijane odločbe ni razvidno, zakaj je obravnavana stavba oziroma njene ruševine nevarna gradnja. V obrazložitvi je namreč navedeno le, da je stavba dotrajana, poškodovana, da je zmanjšana statična nosilnost in da gre v bistvu za ruševino. To pa še ne pomeni, da gre za objekt, ki je ogrožujoč v smislu zakonske opredelitve in zaradi česar je treba nevarnost odpraviti z enim od predvidenih ukrepov. Ob takem razumevanju bi bilo namreč treba vsako ruševino obravnavati kot nevarno gradnjo, za kar pa v zakonu ni podlage.

Pomanjkljivosti, da postopek teče zoper osebo, ki sploh ne more biti stranka tega postopka, ker je pokojna, ni mogoče odpraviti s postavitvijo začasnega zastopnika iz 51. člena ZUP.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window