Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-119/99 - Zakon o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, št. 30/98 in 61/2000) (ZVCP), 1. odst. 134., 1. odst. 135. čl.

OPOMBA US RS
K obravnavani zadevi je bila s sklepom Ustavnega sodišča z dne 23. 5. 2002 pridružena zadeva št. U-I-29/02 zaradi skupnega obravnavanja in odločanja.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-119/99
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US21493
GESLA
Začasna odredba, zakon, zavrnitev. Cestni promet, zamenjava vozniških dovoljenj. Načela pravne države. Enakost pred zakonom. Uresničevanje in omejevanje pravic. Predpisi, objava in veljavnost. Ugotovitev neustavnosti predpisa (48. čl. ZUstS). Rok zakonodajalcu za uskladitev z Ustavo. Določitev načina izvršitve odločbe Ustavnega sodišča. Načelo varstva zaupanja v pravo. Pritrdilno ločeno mnenje ustavnega sodnika.
NAPADENI AKT
Zakon o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, št. 30/98 in 61/2000) (ZVCP), 1. odst. 134., 1. odst. 135. čl.
OBJAVA
Uradni list RS, št. 54-I/2002 in OdlUS XI, 88
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Blagoje Miković, Ljubljana
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - je v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
Prvi odstavek 134. člena in prvi odstavek 135. člena Zakona o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, št. 30/98 in 61/2000) nista v neskladju z Ustavo. Zakon o varnosti cestnega prometa je v neskladju z Ustavo, ker ni uredil zamenjave vozniških dovoljenj, katerih imetniki so državljani drugih republik nekdanje SFRJ, ki so imeli do 25. 6. 1991 na območju Republike Slovenije prijavljeno stalno prebivališče in so od tega dne dalje v Republiki Sloveniji tudi dejansko živeli. Ugotovljeno neskladnost iz 2. točke je zakonodajalec dolžan odpraviti v roku šestih mesecev od objave te odločbe v Uradnem listu Republike Slovenije. Do odprave ugotovljene neskladnosti imajo pravico voziti v Republiki Sloveniji motorna vozila tistih kategorij, ki jih imajo pravico voziti po veljavnem ali neveljavnem vozniškem dovoljenju: - državljani drugih republik nekdanje SFRJ, ki so na podlagi Zakona o urejanju statusa državljanov drugih republik naslednic nekdanje SFRJ v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 61/99 in 64/01) pridobili dovoljenje za stalno prebivanje in - državljani drugih republik nekdanje SFRJ, ki so na podlagi zakona iz prejšnje alinee vložili prošnjo za izdajo dovoljenja za stalno prebivanje, pa o njej še ni pravnomočno odločeno.
EVIDENČNI STAVEK
Zakonodajalec je imel za ureditev, vsebovano v prvem odstavku 134. člena in prvem odstavku 135. člena ZVCP stvarne razloge. Zakonodajalec določil primeren rok za zamenjavo tujih vozniških dovoljenj za slovensko dovoljenje. Rok enega leta je usklajen tudi z določbami ZTuj-1, ki izdajo dovoljenja za začasno prebivanje omejuje na čas do enega leta. Za nadaljnje prebivanje mora tujec prositi za podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje ali za izdajo nadaljnjega dovoljenja z drugačnim namenom (30. člen ZTuj-1) Za pridobitev slovenskega vozniškega dovoljenja zakonodajalec ni predpisal, razen že navedenega roka, nobenih drugih omejitev je Ustavno sodišče odločilo, da ni v neskladju z 2. členom Ustave. Zato je Ustavno sodišče odločilo, da izpodbijana ureditev ni v neskladju z 2. členom Ustave. Glede na stališče, ki ga je Ustavno sodišče sprejelo v odločbi št. U-I-284/94, da pravni položaj državljanov drugih republik SFRJ zahteva posebno pravno ureditev, bi ZVCP moral urejati pravni položaj državljanov drugih republik nekdanje SFRJ. Zato Ustavno sodišče zaključuje, da je zaradi neurejenega položaja državljanov drugih republik v zvezi z izdajo novega vozniškega dovoljenja v prehodnem obdobju kršeno načelo varstva zaupanja v pravu, ki je eno od načel pravne države. (2. člen).

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window