Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-92/94 - Zakon o načinu opravljanja in financiranja prometa na obstoječi železniški mreži ter reorganizaciji in lastninskem preoblikovanju javne...

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-92/94
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US17659
GESLA
Načelo enakosti. Načelo primernosti. Načelo proste presoje zakonodajalca. Sodelovanje delavcev pri upravljanju javnega podjetja. Odklonilno ločeno mnenje ustavnega sodnika.
NAPADENI AKT
Zakon o načinu opravljanja in financiranja prometa na obstoječi železniški mreži ter reorganizaciji in lastninskem preoblikovanju javnega podjetja Slovenske železnice (Ur. list RS, št. 71/93) (ZNOFP), 3. odst. 16. in 18. čl.
OBJAVA
Ur. list RS, št. 8/96
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Sindikat železničarjev Slovenije, Ljubljana
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - ni v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
Določba tretjega odstavka 16. člena in določba 18. člena Zakona o načinu opravljanja in financiranja prometa na obstoječi železniški mreži ter reorganizaciji in lastninskem preoblikovanju javnega podjetja Slovenske železnice nista v neskladju z Ustavo.
EVIDENČNI STAVEK
Ustavno načelo enakosti pred zakonom iz drugega odstavka 14. člena Ustave ne preprečuje, da bi zakonodajalec različno urejal pravna razmerja, ga pa zavezuje, da mora enaka razmerja urejati enako ter različna različno. Za kršitev načela enakosti gre torej tedaj, kadar lahko zakonodajalčevo razlikovanje označimo kot samovoljno, torej takšno, za katero ni stvarnega opravičila. Izpodbijana določba tretjega odstavka 16. člena Zakona o načinu opravljanja in financiranja prometa na obstoječi železniški mreži ter reorganizaciji in lastninskem preoblikovanju javnega podjetja Slovenske železnice (Uradni list RS, št. 71/93), ki določa število profesionalnih članov v svetu delavcev javnega podjetja Slovenske železnice drugače kot Zakon o sodelovanju delavcev pri upravljanju (Uradni list RS, št. 42/93) sodi po oceni Ustavnega sodišča v polje prostega odločanja zakonodajalca. V zakonodajalčevo odločitev bi Ustavno sodišče v tem primeru poseglo samo, če bi bila očitno nerazumna ali pa v očitnem neskladju z namenom, ki ga ureditev zasleduje.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window