Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-77/91 - Sklep Izvršnega sveta Skupščine Republike Slovenije o določitvi osnov za obračun osebnih dohodkov delavcev in funkcionarjev v državnih ...

OPOMBA US RS
Zadeva je bila s sklepom, z dne 26/9-1991 združena z zadevama U-I-80/91, U-I-81/91 in s sklepom z dne 30/10-1991 z zadevo U-I-89/91 zaradi skupnega obravnavanja in odločanja.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-77/91
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US15385
GESLA
Določanje osebnih dohodkov delavcev in funkcionarjev v državnih organih.
NAPADENI AKT
Sklep Izvršnega sveta Skupščine Republike Slovenije o določitvi osnov za obračun osebnih dohodkov delavcev in funkcionarjev v državnih organih RS z dne 10/1-1991 (Ur. list RS, št. 2/91) Sklep Izvršnega sveta Skupščine RS o določitvi osnov za obračun osebnih dohodkov delavcev in funkcionarjev v državnih organih RS z dne 20/9-1991 (Ur. list RS, št. 14/91) Sklep Izvršnega sveta Skupščine RS o določitvi začasne osnove za obračun osebnih dohodkov delavcev in funkcionarjev v državnih organih RS, z dne 19/7-1991 (Ur. list RS, št. 7/91-I)
OBJAVA
Ur. list RS, 10/92 in OdlUS I, 3
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Izvršni svet Skupščine občine Domžale
VRSTA AKTA
podzakonski akt
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - je v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
Sklep izvršnega sveta z dne 10/1-1991 v času od 5. do 30/5-1991 ni bil v skladu z zakonom. Izrek ima na podlagi 7. čl. ustavnega zakona za izvedbo ustave pravne učinke po 415. členu ustave iz leta 1974. Sklep izvršnega sveta z dne 20/9-1991 ni bil v neskladju z zakonom. Postopek za oceno sklepa izvršnega sveta z dne 19/7-1991 se ustavi.
EVIDENČNI STAVEK
Sklep Izvršnega sveta Skupščine Republike Slovenije v času veljavnosti določbe zakona, ki je določala, da je osnova za obračun osebnih dohodkov funkcionarjev in delavcev v državnih organih v zakonu opredeljen osebni dohodek, zmanjšan za odstotek, ki ga določi izvršni svet glede na proračunske možnosti, ni v nasprotju z zakonom, če je zmanjšanje določeno v znesku. Pravico do z zakonom določene osnove osebnega dohodka pridobijo funkcionarji in delavci v državnih organih z dnem uveljavitve določbe zakona, ne glede na čas izplačila osebnega dohodka, ker bi drugačna uveljavitev določbe zakona imela retroaktivni učinek. Sklep Izvršnega sveta Skupščine Republike Slovenije, ki je določal osnove za obračun plač delavcev in funkcionarjev glede na povprečni osebni dohodek delavcev, ni v neskladju z zakonom, če se razmerje med zneskom osnove osebnega dohodka funkcionarjev in delavcev v državnih organih in med povprečnim osebnim dohodkom na delavca v gospodarstvu ne zniža za več kot pet odstotnih točk.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window