Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-296/94 - Zakon o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi (Uradni list RS, št. 67/94) (ZGZH), 2. odst. 13., 3...

OPOMBA US RS
K obravnavani zadevi je bila s sklepom Ustavnega sodišča pridružena zadeva št. U-I-254/94 z dne 21. 1. 1999 zaradi skupnega obravnavanja in odločanja.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-296/94
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US19308
GESLA
Načelo enakosti pred zakonom. Ustavne pravice in svoboščine. Izražanje narodne pripadnosti. Posebne pravice avtohtonih italijanske in madžarske narodne skupnosti. Uresničevanje in omejevanje pravic. Zakonsko predpisovanje načina uresničevanja pravic. Narodne skupnosti, pravica do uporabe narodnih simbolov. Simboli. Države. Naroda. Tuje države. Pravni interes kot procesni pogoj za začetek postopka pred Ustavnim sodiščem na podlagi pobude. Pravna predpostavka ustavnosodnega postopka, politične stranke. Pritrdilno ločeno mnenje ustavnega sodnika.
NAPADENI AKT
Zakon o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi (Uradni list RS, št. 67/94) (ZGZH), 2. odst. 13., 3. odst. 14. in 2. odst. 21. čl.
OBJAVA
Uradni list RS, št. 14/99 in OdlUS VIII, 21
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Državni svet
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - ni v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
Drugi odstavek 13. člena, tretji odstavek 14. člena in drugi odstavek 21. člena Zakona o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi niso v neskladju z Ustavo. Pobuda Poslanske skupine Slovenske nacionalne stranke za oceno ustavnosti drugega odstavka 13. člena in drugega odstavka 21. člena Zakona o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter slovenski narodni zastavi se zavrže.
EVIDENČNI STAVEK
Zakonske določbe, ki urejajo uporabo simbolov avtohtonih italijanske in madžarske narodne skupnosti, ne posegajo v pravice, pravne interese oziroma pravni položaj pobudnice kot poslanske skupine politične stranke. Ker njen pravni interes za vložitev pobude ni izkazan, je Ustavno sodišče pobudo zavrglo. Iz določbe 64. člena Ustave, po kateri imajo avtohtoni italijanska in madžarska narodna skupnost in njuni pripadniki pravico uporabljati svoje narodne simbole, izhaja, da smejo kot svoje uporabljati simbole italijanskega in madžarskega naroda ne glede na to, ali so ti identični italijanskim oziroma madžarskim državnim simbolom. Že iz Zakona o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije in o slovenski narodni zastavi pa izhaja, da se simboli, ki jih avtohtoni narodni skupnosti in njuni pripadniki uporabljajo kot svoje narodne simbole, smejo ob uradnih priložnostih uporabljati le ob simbolih Republike Slovenije in na način, iz katerega je razvidno, da gre simbolom Republike Slovenije prednost. Določbe navedenega zakona, po katerih se v določenih primerih ob simbolih Republike Slovenije izobesi tudi zastava italijanske oziroma madžarske narodne skupnosti in se poleg državne himne lahko igra tudi himna teh skupnosti, zato niso v nasprotju z Ustavo.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window