Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Pravni letopis

Zavarovanje odgovornosti – nekateri izzivi slovenske zakonodaje

O AVTORJU
univerzitetni diplomirani pravnik, Zavarovalnica Triglav, d. d.
VRSTA ČLANKA
Izvirni znanstveni članek
AVTOR
Jernej Veberič
TIP DOKUMENTA
Znanstveni članki in razprave
IZDAJATELJ
Inštitut za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani
KLJUČNE BESEDE
zavarovanje odgovornosti, zavarovanec, oškodovanec, zavarovalni primer, neposredni zahtevek
KEYWORDS
liability insurance, insured person, third party, victim, insured event, direct claim
NASLOV SEKCIJE
IV. AKTUALNI PROBLEMI ZAVAROVALNE POGODBE
PUBLIKACIJA
Pravni letopis
ZALOŽNIK
GV Založba
POVZETEK
Zavarovanje odgovornosti je urejeno v poglavju o zavarovalni pogodbi (zgolj) v 964. in 965. členu Obligacijskega zakonika. Ureditev izhaja iz jugoslovanskega Zakona o obligacijskih razmerjih iz leta 1978, ki je bil za tiste čase sodoben, danes pa se kaže kot pomanjkljiv in zastarel. Dobra podlaga je sicer klasični kontinentalni civilnopravni pristop, vendar bi ga bilo treba nadgraditi s sodobnimi zakonodajnimi rešitvami, ki so uveljavljene v zahodnoevropskih državah in se odražajo v Načelih evropskega zavarovalnega pogodbenega prava (Principles of European Insurance Contract Law – PEICL). Še posebno bi bilo treba ustrezneje opredeliti pojem in pojavne oblike zavarovalnega primera ter vprašanje neposrednih zahtevkov oškodovancev. Prispevek kritično obravnava nekatere segmente veljavnega Obligacijskega zakonika in jih prepleta s predlogi za sodobnejšo ureditev, ki bi (izhajajoč iz primerjalnopravne prakse) bila primerna tudi za slovenski zavarovalni in pravni prostor.
SUMMARY
In Slovenia liability insurance is regulated in the chapter regarding insurance contract in articles 964 in 965 (only) of the Obligations Code. The regulation originates from the former Yugoslav Obligations Act from year 1978 which was modern at that time, but today it is considered deficient and outdated. Classic continental civil law approach is a good basis however it needs to be upgraded with up­to­date legislative solutions that are established in the Western European countries and are reflected in the Principles of European Insurance Contract Law – PEICL. This applies in particular to the concept of the insured event and to the issue of direct claims of third parties (victims). This article critically discusses some of the segments of the valid Obligations Code legal solutions and intertwines them with suggestions for a contemporary regulation which (based on the comparative legal practice) would be suitable for the Slovenian insurance and legal space.
TITLE
Liability Insurance – Challenges Of Slovenian Legislation

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window