Navigacija
AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

Up-320/97 - Ustavna pritožba R. B. zoper sodbo Vrhovnega sodišča RS št. VIII Ips 19/97 z dne 17. 6. 1997, v zvezi s sodbo Višjega delovnega in soci...

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Up-320/97
VRSTA ZADEVE
ustavna pritožba
INTERNA OZNAKA
US19502
GESLA
Pravica do pravnega sredstva. Pravica do socialne varnosti. Pravica od zdravstvenega varstva. Delovno razmerje (prenehanje zaradi neupravičene odsotnosti z dela zaporedoma pet delovnih dni). Zdravstveno varstvo (mnenje zdravniške komisije).
NAPADENI AKT
Ustavna pritožba R. B. zoper sodbo Vrhovnega sodišča RS št. VIII Ips 19/97 z dne 17. 6. 1997, v zvezi s sodbo Višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani št. Pdp 411/95 z dne 18. 9. 1996 in sodbo Delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani št. I Pd 1741/94 z dne 30. 11. 1994
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
VRSTA AKTA
drugi akti
VRSTA ODLOČITVE
sklep
VRSTA REŠITVE
nesprejem ustavne pritožbe
IZREK
Ustavna pritožba R. B. zoper sodbo Vrhovnega sodišča RS v zvezi s sodbo Višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani in sodbo Delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani se ne sprejme.
EVIDENČNI STAVEK
Pritožniku z odločitvijo sodišč o zavrnitvi tožbenega zahtevka na razveljavitev sklepov o prenehanju delovnega razmerja zaradi neupravičene odsotnosti z dela zaporedoma pet delovnih dni niso bile kršene zatrjevane ustavne pravice. Zoper sklep delodajalca o prenehanju delovnega razmerja je namreč izkoristil sodno pot, v postopku, v katerem mnenja zdravniških komisij niso pomenila odločitve o njegovih pravicah, in tudi ne rešitve predhodnega vprašanja, pač pa so predstavljala le strokovno izvedeniško mnenje, ki je, kot vsak dokaz, podvrženo presoji in vrednotenju sodišča. Dokazno breme upravičenosti izostanka z dela nosi delavec - pritožnik sam. Ker mu torej ni bila kršena pravica do pravnega sredstva in posledično tudi ne pravici do socialne varnosti in zdravstvenega varstva, se pritožnikova ustavna pritožba ne sprejme v obravnavo.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window