AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek BETA

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

Up-33/96 - 1. Ustavna pritožba M. Č. B. zoper sklep Višjega sodišča v Ljubljani št. II CP 1133/94 z dne 25.1.1995 v zvezi s sklepom Temeljnega sodi...

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Up-33/96
VRSTA ZADEVE
ustavna pritožba
INTERNA OZNAKA
US17996
GESLA
Prepozna ustavna pritožba. Enako varstvo pravic. Pravica do sodnega varstva.
NAPADENI AKT
1. Ustavna pritožba M. Č. B. zoper sklep Višjega sodišča v Ljubljani št. II CP 1133/94 z dne 25.1.1995 v zvezi s sklepom Temeljnega sodišča v Ljubljani, Enote v Ljubljani, št. VI P 593/88 z dne 11.5.1994 2. Ustavna pritožba M.Č.B. zoper sklep Višjega sodišča v Ljubljani št. II Cp 1050/95 z dne 6.12.1995 v zvezi s sklepom Okrajnega sodišča v Ljubljani št VI P 593/88 z dne 12.4.1995
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
VRSTA AKTA
drugi akti
VRSTA ODLOČITVE
sklep
VRSTA REŠITVE
zavrženje
IZREK
1. Ustavna pritožba M. Č. B. zoper sklep Višjega sodišča v Ljubljani v zvezi s sklepom Temeljnega sodišča v Ljubljani, Enote v Ljubljani se zavrže. 2. Ustavna pritožba M. Č. B. zoper sklep Višjega sodišča v Ljubljani v zvezi s sklepom Okrajnega sodišča v Ljubljani se ne sprejme.
EVIDENČNI STAVEK
1. Namen pravnih sredstev zoper sodbo, izdano v pravdnem postopku, je doseči pravilno in zakonito sodbo in s tem tudi odpravo morebitnih kršitev ustavnih pravic. Predlog za vrnitev v prejšnje stanje pa ni sredstvo, s katerim bi bilo mogoče odpraviti zatrjevano kršitev zakona oziroma ustavnih pravic, storjenih z odločbo, s katero je bil pravdni postopek končan. Namen takega predloga je odpraviti posledice zamude nekega procesnega dejanja, ki je nastala v sferi stranke. Pravna sredstva zoper odločbo, s katero je bil pravdni postopek končan, so bila zato izčrpana že z vložitvijo pritožbe (ker revizija ni bila dovoljena). Rok za vložitev ustavne pritožbe je začel teči z vročitvijo odločbe o pritožbi. 2. Pritožnica ni utemeljila, v čem naj bi bila zatrjevana kršitev 22. (enako varstvo pravic) in 23. člena Ustave (pravica do sodnega varstva) v postopku odločanja o predlogu za vrnitev v prejšnje stanje, zato ustavne pritožbe ni sprejelo.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window