Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSM sodba I Cp 746/2012 - davek na dodano vrednost – tek zakonskih zamudnih obresti – zamuda s plačilom – predpravdni stroški – zmotna uporaba materialnega prava – podjemna ...

SODIŠČE
Višje sodišče v Mariboru
ODDELEK (*)
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
16.10.2012
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSM sodba I Cp 746/2012
INTERNA OZNAKA (*)
VSM0021412
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
davek na dodano vrednost – tek zakonskih zamudnih obresti – zamuda s plačilom – predpravdni stroški – zmotna uporaba materialnega prava – podjemna pogodba – plačilo za opravljeno delo
PODROČJE VSRS
OBLIGACIJSKO PRAVO - POGODBENO PRAVO - DAVKI
IZREK
I. Pritožbi se delno ugodi in se sodba sodišča prve stopnje v izpodbijanem zavrnilnem delu (2. točka izreka) in v odločitvi o pravdnih stroških (3. točka izreka) spremeni, tako da sodba sodišča prve stopnje odslej v celoti glasi:

„1. Sklep o izvršbi Okrajnega sodišča v Ljubljani opr. št. VL 35996/2008 se v prvem in četrtem odstavku izreka obdrži v veljavi tako, da je tožena stranka dolžna plačati tožeči stranki znesek 3.055,00 EUR z zakonskimi zamudnimi obrestmi od 25. 11. 2007 dalje do plačila, kakor tudi povrniti izvršilne stroške v znesku 146,00 EUR, vse v roku 15 dni od vročitve te sodbe, v primeru zamude z zakonskimi zamudnimi obrestmi, ki pričnejo teči prvi dan po preteku roka za prostovoljno izpolnitev obveznosti.

2. Tožena stranka je dolžna povrniti tožeči stranki njene pravdne stroške v višini 2.165,70 EUR v roku 15 dni od vročitve te sodbe, v primeru zamude z zakonskimi zamudnimi obrestmi, ki pričnejo teči prvi dan po preteku roka za prostovoljno izpolnitev obveznosti.“

V ostalem se pritožba zavrne.

III. Tožena stranka je dolžna povrniti tožeči stranki njene pritožbene stroške v višini 223,80 EUR v roku 15 dni od vročitve te sodbe, v primeru zamude z zakonskimi zamudnimi obrestmi, ki pričnejo teči prvi dan po preteku roka za prostovoljno izpolnitev obveznosti.
JEDRO
Ker v skladu s prvim odstavkom 33. člena Zakona o davku na dodano vrednost (v nadaljevanju ZDDV-1) obdavčljivi dogodek in s tem obveznost obračuna DDV nastane, ko je blago dobavljeno ali so storitve opravljene, je sodišče prve stopnje zmotno uporabilo materialno pravo, ko pri ugotavljanju višine tožencu utemeljeno zaračunane vrednosti po tožniku izvedenih del DDV ni upoštevalo in ga po izvedencu izračunani vrednosti del ni prištelo.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window