AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek BETA

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-39/95 - Zakon o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94 - odl. US, št. 45/94 - odl. US, 57/94, 14/95, 20/95 - odl. US, 63/95 - obve...

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitve se Ustavno sodišče sklicuje na svoji zadevi št. U-I-123/92 (OdlUS II,109) in št. U-I-86/96 (OdlUS V,176). K obravnavani zadevi so bile s sklepom Ustavne sodišča pridružene zadeve št. U-I-66/95 z dne 24. 10. 1996, št. U-I- 55/95, št. U-I-46/95 z dne 5. 10. in 6. 10. 1995, št. U-I- 102/95 z dne 8. 1. 1995.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-39/95
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US19079
GESLA
Lokalna samouprava. Nezdružljivost funkcij v organih občine. Prenehanje mandata občinskih organov. Retroaktivnost, neprava retroaktivnost predpisa. Načelo pravne in socialne države. Svoboda dela. Lokalne skupnosti, delovno področje. Lokalna samouprava, nadzor državnih organov. Upravni spor.
NAPADENI AKT
Zakon o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94 - odl. US, št. 45/94 - odl. US, 57/94, 14/95, 20/95 - odl. US, 63/95 - obvezna razlaga, 9/96 - odl. US, 44/96 - odl. US, 26/97 in 70/97) (ZLS), 4. al. 1. odst. 37. a čl., 2. odst. 37. b čl., 3. odst. 37. b čl.
OBJAVA
Uradni list RS, št. 68/98
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Franc Bezjak, Majšperk, in drugi
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
Določba 4. alinee prvega odstavka 37. a člena Zakona o lokalni samoupravi se razveljavi, kolikor velja za člane občinskih svetov in župane, ki so bili izvoljeni pred njeno uveljavitvijo, in so tudi že pred njeno uveljavitvijo opravljali funkcijo ali dejavnost, ki na podlagi drugega ali tretjega odstavka 37. b člena ne bi bila združljiva s funkcijo člana občinskega sveta ali s funkcijo župana. Določba drugega odstavka 37. b člena istega zakona ni v neskladju z Ustavo. Določba tretjega odstavka 37. b člena istega zakona v delu, ki se glasi: "kot tudi ne z delom v državni upravi na delovnih mestih, na katerih delavci izvršujejo pooblastila v zvezi z nadzorstvom nad zakonitostjo oziroma primernostjo in strokovnostjo dela organov občine", ni v neskladju z Ustavo.
EVIDENČNI STAVEK
Nove določbe Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 14/95) o nezdružljivosti funkcij člana občinskega sveta in župana so začele veljati, ne da bi zakonodajalec uredil določeno prehodno obdobje za tiste, ki so, zaupajoč v veljavno zakonsko ureditev, poleg funkcije opravljali še kakšno drugo funkcijo ali dejavnost, ki na podlagi kasnejših določb ne bi bila združljiva s funkcijo člana občinskega sveta ali župana. S tem je zakonodajalec posegel v pravne položaje, ki so nastali v preteklosti v času veljavnosti prvotne ureditve. Taki primeri povratne veljave predpisa se v teoriji označujejo kot neprava retroaktivnost, ki načeloma ni ustavno prepovedanan razen če gre za nedopusten poseg v načelo varstva zaupanja v pravo kot eno izmed načel pravne države (2. člen Ustave). Ker določbe o nezdružljivosti niso take narave, da bi njihovo veljavnost za pravne položaje, ki so nastali na podlagi prejšnje zakonske ureditve, ki ni določala nezdružljivosti, narekovala taka javna potreba, ki bi lahko opravičila poseg v varstvo zaupanja v pravo tistih oseb, ki so se odločili za funkcije v občinskih organih in so zanašajoč se na veljavno zakonsko ureditev obdržali ali pridobili funkcijo oziroma opravljali ali začeli opravljati dejavnosti, ki po kasnejši zakonski ureditvi ni bila več združljiva s funkcijo člana občinskega sveta ali župana, je Ustavno sodišče določbo 4. alinee prvega odstavka 37. a člena Zakona o lokalni samoupravi v tem obsegu razveljavilo. Določba drugega odstavka 37. b člena Zakona o lokalni samoupravi ni v neskladju z Ustavo, ker je zakonodajalec imel za določitev nezdružljivosti funkcije člana občinskega sveta z delom v občinski upravi stvarne in utemeljene razloge in ni ravnal arbitrarno. 3. Določba tretjega odstavka 37. b člena v delu, ki določa, da "funkcija člana občinskega sveta tudi ni združljiva z delom v državni upravi na delovnih mestih, na katerih delavci izvršujejo pooblastila v zvezi z nadzorstvom nad zakonitostjo oziroma nad primernostjo in strokovnostjo dela organov občine ", niso v neskladju z Ustavo, ker temelji na določbi 144. člena Ustave, ki nalaga državnim organom, da nadzorujejo zakonitost dela organov lokalnih skupnosti in na določbi tretjega odstavku 140. člena Ustave, ki določa, da v zadevah, ki jih na organe lokalne skupnosti prenese država, opravljajo državni organi tudi nadzor nad primernostjo in strokovnostjo organov lokalnih skupnosti.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window