Navigacija

Pravilnik o izvajanju subvencioniranega prevoza

OBJAVLJENO V: Uradni list RS 7-166/2020, stran 558 DATUM OBJAVE: 31.1.2020

VELJAVNOST: od 1.2.2020 / UPORABA: od 1.2.2020

RS 7-166/2020

Verzija 1 / 1

Čistopis se uporablja od 1.2.2020 do nadaljnjega. Status čistopisa na današnji dan, 29.5.2020: AKTUALEN.

Uradni list RS, št. 7/20

Časovnica

Na današnji dan, 29.5.2020 je:

 • ČISTOPIS
 • AKTUALEN
 • UPORABA ČISTOPISA
 • OD 1.2.2020
  DO nadaljnjega
Prikaži čistopis, ki se uporablja na dan
Najdi
 •  
 • Vplivi
 • Čistopisi
rev
fwd
 
 

166. Pravilnik o izvajanju subvencioniranega prevoza

 
 
Na podlagi devetega odstavka in trinajstega odstavka 114.b člena in prvega odstavka 114.e člena Zakona o prevozih v cestnem prometu (Uradni list RS, št. 6/16 – uradno prečiščeno besedilo in 67/19) in v zvezi z 2. členom Zakona o prevoznih pogodbah v železniškem prometu (Uradni list RS, št. 61/00) ministrica za infrastrukturo izdaja
 

P R A V I L N I K
o izvajanju subvencioniranega prevoza

 

1. člen

(vsebina)

 
Ta pravilnik določa način in postopek izvajanja subvencioniranega prevoza, način obračunavanja in plačevanja subvencije, poročanje, način vračila subvencije ter način in postopek izvajanja brezplačnega prevoza.
 

2. člen

(subvencionirana vozovnica)

 
Subvencionirana vozovnica je lahko mesečna vozovnica ali vozovnica za deset voženj na mesec.
 

3. člen

(vloga za izdajo subvencionirane vozovnice)

 
(1)
Vloga za izdajo subvencionirane vozovnice je lahko pisna ali elektronska. Upravičenec mora pred pridobitvijo subvencionirane vozovnice v novem šolskem ali študijskem letu izvajalcu subvencioniranih prevozov (v nadaljnjem besedilu: izvajalec) predložiti popolno pisno vlogo za izdajo subvencionirane vozovnice (v nadaljnjem besedilu: vloga) na obrazcu, ki je kot Priloga 1 sestavni del tega pravilnika ali vlogo odda elektronsko. Obrazec in povezava do elektronske vloge se objavita na spletnih straneh ministrstva, pristojnega za promet (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo), ministrstva, pristojnega za izobraževanje, ministrstva, pristojnega za javno upravo, na spletnem portalu subvencioniranih prevozov ter na prodajnih mestih in spletnih straneh izvajalcev.
 
(2)
Vloga vsebuje podatke o upravičencu, zakonitem zastopniku, če gre za mladoletnega upravičenca, statusu upravičenca v obdobju koriščenja subvencije prevoza ter relaciji. Če se upravičenec izobražuje v tujini, vlogi predloži potrdilo o vpisu v vzgojno-izobraževalni oziroma študijski program. Če upravičenec iz 114.g člena Zakona o prevozih v cestnem prometu (Uradni list RS, št. 6/16 – uradno prečiščeno besedilo in 67/19; v nadaljnjem besedilu: zakon) uporablja javni prevoz, vlogi predloži obrazložen sklep o ugotovljeni težji ali težki gibalni oviranosti, ki ga v skladu s svojimi internimi akti izda pristojna komisija posameznega visokošolskega zavoda, na katerega je upravičenec vpisan, ali zdravniško potrdilo o težji ali težki gibalni oviranosti.
 
(3)
Upravičenec iz 114.g člena zakona, ki ne more uporabljati javnega prevoznega sredstva in kjer na relaciji od kraja bivanja do kraja izobraževanja ni organiziran prevoz s prilagojenimi vozili za prevoz gibalno oviranih oseb, ter bo za relacijo, do katere je upravičen, uporabljal lastni prevoz s prilagojenim vozilom, vlogo posreduje na ministrstvo. Upravičencu oziroma njegovemu zakonitemu zastopniku se krijejo stroški prevoza.
 
(4)
Upravičenec iz prejšnjega odstavka vlogi predloži:
 
-
homologacijo prilagojenega vozila za prevoz težje in težko gibalno oviranih oseb na invalidskem vozičku,
 
-
številko potrdila o tehnično ustreznem vozilu,
 
-
veljavno registracijo vozila, z nezgodnim zavarovanjem potnikov,
 
-
številko vozniškega dovoljenja voznika, ki bo opravljal prevoz,
 
-
obrazložen sklep o ugotovljeni težji ali težki gibalni oviranosti, ki ga v skladu s svojimi internimi akti izda pristojna komisija posameznega visokošolskega zavoda, na katerega je upravičenec vpisan, ali zdravniško potrdilo o težji ali težki gibalni oviranosti.
 
(5)
Za vsako spremembo podatkov, ki vpliva na uveljavljanje pravice do subvencioniranega prevoza, upravičenec v roku pet delovnih dni od nastanka spremembe vloži novo pisno vlogo pri izvajalcu oziroma elektronsko spremembo vloge, ki nadomesti predhodno vlogo. Nova pisna oziroma elektronska vloga se vloži v primeru spremembe naslova bivanja, statusa, izobraževalnega programa ali izobraževalne ustanove upravičenca in vrste vloge.
 
(6)
Upravičenec lahko v šolskem oziroma študijskem letu vloži več vlog, in sicer:
 
-
kadar je v skladu s tretjim in četrtim odstavkom 114.b člena zakona upravičen do subvencionirane mesečne vozovnice in subvencionirane vozovnice za deset voženj na mesec;
 
-
v primeru opravljanja praktičnega izobraževanja, ki je del izobraževalnega procesa, če upravičenec predloži s strani vzgojno-izobraževalnega ali visokošolskega zavoda potrjen obrazec »Potrdilo o opravljanju praktičnega izobraževanja« iz Priloge 2, ki je sestavni del tega pravilnika;
 
-
v primeru, ko upravičenec biva na različnih naslovih, če predloži sklep sodišča o bivanju na različnih naslovih.
 
(7)
Izvajalec originale pisnih vlog arhivira in jih v fizični obliki hrani dve leti od vnosa vloge v evidenco subvencije prevoza. Po preteku tega obdobja jih uniči.
 
(8)
Izvajalec elektronske vloge arhivira in hrani v elektronski obliki dve leti od vnosa vloge v evidenco subvencije prevoza. Po preteku tega obdobja jih uniči oziroma izbriše.

Za ogled celotnega čistopisa z dodatnimi funkcijami prikaza je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

 • Vpogled v 7 dokumentov
 • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
 • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window