AI Icon
  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-144/09 - Zakon o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, št. 56/08 - uradno prečiščeno besedilo, 58/09 in 36/10) (ZVCP), 7. odst. v zv...

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-144/09
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US29325
GESLA
1.5.51.1.13.1 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku abstraktne presoje - Ugotovitev, da je predpis skladen - Z ustavo. 3.16 - Splošna načela - Sorazmernost. 3.9 - Splošna načela - Vladavina prava.
NAPADENI AKT
Zakon o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, št. 56/08 - uradno prečiščeno besedilo, 58/09 in 36/10) (ZVCP), 7. odst. v zvezi z 2. odst. 189. čl.
OBJAVA
Uradni list RS
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - ni v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
Sedmi odstavek v zvezi z drugim odstavkom 189. člena Zakona o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, št. 56/08 - uradno prečiščeno besedilo, 58/09 in 36/10) ni v neskladju z Ustavo.
EVIDENČNI STAVEK
Sedmi odstavek 189. člena Zakona o varnosti cestnega prometa opredeljuje kot prekršek neudeležbo pri programu izobraževanja in usposabljanja za varno vožnjo. Cilj kaznovalne določbe ni sankcionirati posameznika zaradi opustitve ravnanja, ki je njemu v korist, temveč sankcionirati opustitev, ki pomeni izmikanje odgovornostim, ki so v neposredni zvezi z varnostjo cestnega prometa. Predlagatelj (ki izhaja iz drugačnega pojmovanja cilja ukrepa) ne more uspeti z argumentom, da je zakonodajalec uporabil "neživljenjsko" oziroma nerazumno sredstvo (sankcijo) za dosego cilja. Zato je neutemeljen očitek, da je določba nesorazmerna in zaradi tega v neskladju z enim izmed načel pravne države iz 2. člena Ustave.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window