AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek BETA

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

Up-4/95 - Ustavna pritožba S. V. M. zoper sodbo Vrhovnega sodišča št. I Uv 5/95 z dne 17.3.1995

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitve se Ustavno sodišče sklicuje na svoji zadevi Up-277/96 z dne 7/11-1996 in U-I-18/93 z dne 11/4- 1996 (OdlUS V,40). K obravnavani zadevi je bila s sklepom Ustavnega sodišča z dne 21/3-1995 pridružena zadeva Up-40/95 zaradi skupnega obravnavanja in odločanja.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Up-4/95
VRSTA ZADEVE
ustavna pritožba
INTERNA OZNAKA
US18139
GESLA
Načelo enakosti pred zakonom. Domneva nedolžnosti. Pravica do sodnega varstva. Pravica do povračila škode. Svoboda dela. Odvetništvo in notariat. Upravni spor. Odklonilno ločeno mnenje ustavnega sodnika.
NAPADENI AKT
Ustavna pritožba S. V. M. zoper sodbo Vrhovnega sodišča št. I Uv 5/95 z dne 17.3.1995
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
VRSTA AKTA
drugi akti
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
zavrnitev
IZREK
Ustavna pritožba S. V. M. zoper sodbo Vrhovnega sodišča se zavrne.
EVIDENČNI STAVEK
1. O kršitvi ustavne pravice s posamičnim aktom javnopravne narave, s katerim je pristojni državni organ odločil o pravici ali o obveznosti in pravni koristi posameznika, odloča v skladu s prvim odstavkom 157. člena Ustave pristojno sodišče v upravnem sporu, če za določeno zadevo ni z zakonom predvideno drugo sodno varstvo. Posamični akt ministra za pravosodje, s katerim je bilo odločeno o pravici pritožnika, da se pod enakimi pogoji z drugimi poteguje za zasedbo prostega notarskega mesta, je akt, katerega sodna kontrola zakonitosti se izvršuje v postopku po prvem odstavku 157. člena Ustave, ker z zakonom ni določeno drugo sodno varstvo. 2. Z ugotovitvijo kršitve pritožnikove ustavne pravice ne da bi pri tem tudi odpravilo izpodbijani akt, sodišče ni kršilo pritožnikove pravice iz 22. člena in tretjega odstavka 49. člena Ustave. Tudi z odpravo akta ne bi bilo mogoče za pritožnika ustvariti enakega pravnega položaja, v katerem se je nahajal pred njegovo izdajo - ko je bil predlagan kot edini kandidat za imenovanja za notarja. Pritožnik nima pravice biti imenovan za notarja, ampak le pravico, da se pod enakimi pogoji z drugimi poteguje za zasedbo prostega notarskega mesta. Ker je bila le za imenovanje prvih trideset notarjev predvidena posebna ureditev, je navedena ustavna pravica pritožnika varovana s tem, da se na podlagi izpodbiajne sodbe lahko ponovno poteguje za zasedbo notarskega mesta, vendar pod enakimi pogoji, ki veljajo za zasedbo drugih notarskih mest tudi za vse druge morebitne kandidate. 3. Če kršitve človekove pravice ni mogoče odpraviti tako, da se vzpostavi stanje pred izdajo akta, s katerim je bila kršena ustavna pravica, lahko pritožnik na podlagi četrtega odstavka 15. člena Ustave uveljavlja odpravo kršitve le z uveljavljanjem odškodnine v skladu s prvim odstavkom 26. člena Ustave za morebitno škodo, ki bi mu nastala zaradi nezakonitega dela državnega organa.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window