AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek BETA

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

VSRS sodba VIII Ips 65/2014 - odškodninska odgovornost delodajalca - povrnitev nepremoženjske škode - duševne bolečine zaradi razžalitve dobrega imena in časti - duševne bolečin...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Delovno-socialni oddelek
DATUM ODLOČBE
2.6.2014
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSRS sodba VIII Ips 65/2014
INTERNA OZNAKA
VS3006179
SENAT, SODNIK
dr. Aleksej Cvetko (preds.), mag. Ivan Robnik (poroč.), Miran Blaha, mag. Marijan Debelak, Marjana Lubinič
INSTITUT VSRS
odškodninska odgovornost delodajalca - povrnitev nepremoženjske škode - duševne bolečine zaradi razžalitve dobrega imena in časti - duševne bolečine zaradi okrnitve svobode – kršitev osebnostnih pravic - varovanje dostojanstva delavca - varovanje delavčeve osebnosti - zamudna sodba
PODROČJE VSRS
DELOVNO PRAVO – ODŠKODNINSKO PRAVO – CIVILNO PROCESNO PRAVO
IZREK
Revizija se zavrne.
JEDRO
Na podlagi 44. člena ZDR mora delodajalec varovati in spoštovati delavčevo osebnost ter upoštevati in ščititi delavčevo zasebnost. Ta vidik obveznosti mora delodajalec upoštevati tudi pri odrejanju del delavcu v smislu dela po navodilih, kot izrazu delovnega razmerja. V zvezi s tem mora delodajalec zagotoviti, da bodo delavci odrejena dela opravljali v legalnem okolju in da pri opravljanju odrejenih del po navodilih delodajalca ne bodo trpeli osebno škodljivih ukrepov in posledic sankcioniranja s strani pristojnih organov javne oblasti.

Ker je tožena stranka tožnika izrecno napotila na opravljanje dela - pobiranje denarja pri različnih strankah na območju Republike Hrvaške, čeprav je vedela, da potrebuje za tako dejavnost na območju Hrvaške posebno dovoljenje hrvaških oblasti, ki ga ni pridobila, in čeprav je vedela, da jo zaradi tega lahko doletijo sankcije, oziroma da se bo zaradi tega tožnik lahko znašel v težavah, ker bo v prvi vrsti osebno sankcioniran s strani hrvaških oblasti, ter se je to res zgodilo, je sodišče utemeljeno presodilo, da je podana njena odškodninska odgovornost za škodo, ki jo je tožnik pri tem utrpel (prvi odstavek 131. člena OZ).

V zvezi z kršitvijo obveznosti delodajalca, da varuje in spoštuje delavčevo osebnost v smislu 44. člena ZDR, lahko pride na podlagi 179. člena OZ v poštev denarna odškodnina za duševne bolečine zaradi razžalitve dobrega imena in časti, okrnitve svobode in kršitve drugih osebnostnih pravic, pa tudi kršitve dostojanstva.

V primeru izdaje zamudne sodbe ob izpolnjenih drugih pogojih glede dejanske podlage sodbe sodišče upošteva dejstva, kot izhajajo iz navedb v tožbi. To velja tudi za postopek na drugi in tretji stopnji, saj se na podlagi drugega odstavka 338. člena ZPP zamudna sodba zaradi zmotne ali nepopolne ugotovitve dejanskega stanja s pritožbo ne more izpodbijati, prav tako pa na podlagi tretjega odstavka 370. člena ZPP tega razloga ni mogoče uveljavljati pred revizijskim sodiščem.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window